Europa trebuie să-și diversifice aprovizionarea cu energie, a declarat duminică șeful NATO, în timp ce Marea Britanie a avertizat că este „foarte probabil” ca Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale al continentului, să încerce să invadeze Ucraina, scrie Reuters.
Rusia a adunat aproximativ 120.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina și a cerut NATO să retragă trupele și armele din Europa de Est și să împiedice Ucraina, un fost stat sovietic, să se alăture vreodată alianței de apărare occidentale.
Oficialii americani au declarat sâmbătă că Rusia a trimis rezerve de sânge pentru a trata victimele posibilului război. În Ucraina, localnicii s-au antrenat ca rezerviști ai armatei, în timp ce guvernul se pregătește.
Moscova neagă orice plan de invadare, dar a declarat duminică că va cere NATO să clarifice dacă intenționează să pună în aplicare angajamentele cheie în materie de securitate, după ce mai devreme a spus că răspunsul alianței la cererile sale nu a mers suficient de departe.
„Dacă nu intenționează să facă acest lucru, atunci ar trebui să explice de ce”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la televiziunea de stat. „Aceasta va fi o întrebare cheie în determinarea propunerilor noastre viitoare”.
Statele Unite, care au amenințat Rusia cu noi sancțiuni majore dacă invadează Ucraina, au spus că așteaptă răspunsuri de la Moscova. Se spune că NATO nu se va retrage din Europa de Est, dar este pregătită să discute subiecte precum controlul armelor și măsurile de consolidare a încrederii.
Senatorii americani sunt foarte aproape de a ajunge la un acord asupra legislației privind sancțiunile, au declarat duminică cei doi senatori care lucrează la proiectul de lege. Măsurile includ vizarea celor mai importante bănci rusești și a datoriei suverane rusești, precum și oferirea de asistență a armelor letale din Ucraina.
Unele sancțiuni din proiectul de lege ar putea avea loc înainte de orice invazie din cauza a ceea ce Rusia a făcut deja, a spus unul dintre senatori, Bob Mendendez, invocând atacuri cibernetice asupra Ucrainei, operațiuni cu steag fals și eforturi de subminare a guvernului ucrainean.
Washingtonul a petrecut săptămâni întregi încercând să încheie un acord cu partenerii europeni cu privire la un pachet de sancțiuni puternice, dar problema este dezbinătoare, Germania îndemnând la „prudență”.
Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din aprovizionarea cu gaze și orice întrerupere ar exacerba criza energetică existentă.
„Suntem îngrijorați de situația energetică din Europa, deoarece demonstrează vulnerabilitatea de a fi prea dependenți de un singur furnizor de gaze naturale și acesta este motivul pentru care aliații NATO sunt de acord că trebuie să lucrăm și să ne concentrăm pe diversificarea aprovizionării”, a spus Jens Stoltenburg, secretarul general al NATO.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!