31 C
București
sâmbătă, 13 august 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaAnaliză CNN: Putin dorește să evacueze Statele Unite din Europa: “La revedere,...

Analiză CNN: Putin dorește să evacueze Statele Unite din Europa: “La revedere, America!”

Este o perioadă confuză pentru americani când vine vorba de afacerile mondiale, guvernul explicând, pe de o parte, de ce era timpul să se retragă din Afganistan, dar, pe de altă parte, de ce este și timpul să luptăm pentru Ucraina, notează CNN.

Este o perioadă în care americanii își doresc ca armata lor să fie mai puțin implicată în străinătate. NATO simte căldura. Autocrațiile cu ochi pe expansiune, precum Rusia și China, devin din ce în ce mai îndrăznețe și se comportă ca niște aliați.

Superputerea este testată în moduri noi pe tot globul.

Europa de Est

La exact 30 de ani de la căderea Uniunii Sovietice, Rusia face manevre pentru a pătrunde mai mult în Ucraina, una dintre fostele sale republici. O extindere post-sovietică a NATO este prada președintelui rus Vladimir Putin.

Administrația Biden a pus 8.500 de soldați americani în alertă în Europa de Est, ca un factor de descurajare pentru Rusia și o asigurare pentru țările NATO.

Europa de Vest

Influența americană are nevoie de susținere. Pentru a unifica țările NATO împotriva Rusiei, SUA joacă, de asemenea, rolul de broker energetic, căutând garanții de combustibil din Orientul Mijlociu și Asia pentru a reduce influența Rusiei ca furnizor de top de gaze naturale pentru Germania.

Asia

China testează autonomia Taiwanului, insula autonomă pe care la care râvenște de mult, cu misiuni repetate ale forțelor aeriene în apropiere de Taiwan. Cea mai mare astfel de incursiune din acest an a avut loc a doua zi după ce SUA, împreună cu Japonia, au mutat o flotă de nave marine în Marea Filipinelor, ca parte a unui exercițiu de antrenament.

Între timp, izolată de întreaga lume, Coreea de Nord și-a intensificat testarea rachetelor.

Orientul Mijlociu

Bazele care găzduiesc trupe americane în Irak și Siria au fost atacate în acest an. Săptămâna aceasta, apărarea antirachetă americană Patriot s-a alăturat Emiratelor Arabe Unite pentru a intercepta rachetele trimise de Houthis din Yemen care au vizat baza aeriană Al Dhafra din Emiratele Arabe Unite, ce găzduiește trupe americane.

După ce SUA, sub președintele de atunci, Donald Trump, au aruncat în aer acordul internațional menit să stopeze escaladarea nucleară a țării, Iranul ar putea să se apropie din ce în ce mai mult de armele nucleare.

Rolul americanilor

Toate aceste situații sunt de ani de zile, dar întrebarea care apare este ce rol vor juca SUA în viitor.

Confruntarea cu Ucraina sugerează că oponenții americani simt slăbiciune și văd o deschidere acum.

„Provocările la adresa SUA vin într-un moment în care există o percepție larg răspândită în străinătate că Washingtonul nu este puterea care a fost în a doua jumătate a secolului al XX-lea”, scrie Stephen Collinson de la CNN.

El adaugă: „În ciuda asigurărilor lui Biden că America s-a întors, retragerea haotică din Afganistan anul trecut a ridicat semne de întrebare cu privire la competența și angajamentul SUA. Adversarii americani știu că americanii sunt epuizați după 20 de ani de război în străinătate, un factor care îi poate determina pe unii să calculeze că Washingtonul ar putea șovăi asupra obligațiilor sale strategice din motive politice”.

Factorul Putin

Putin este implicat direct sau indirect în majoritatea acestor probleme – din Ucraina până în Siria până în Asia.

Nimeni nu știe sigur ce urmărește Putin. Dar Fiona Hill, un senior la Brookings Institution și fost expert în Rusia la Casa Albă, vine un argument convingător în The New York Times cum că știe exact ce urmărește, cel puțin în ceea ce privește Ucraina: Putin „dorește să evacueze Statele Unite din Europa.”

Ea scrie: „Așa cum ar putea spune el: La revedere, America. Nu lăsa ușa să te lovească la ieșire”.

Jill Dougherty, un expert în Rusia și fost șef al biroului CNN Moscova, a fost de acord. „Vor o reluare a sfârșitului Războiului Rece”, a spus ea marți la „New Day”. Și mass-media de stat din Rusia ajută la modelarea atitudinilor publicului pe teren.

Putin simte că puterea americană scade, potrivit lui Hill. El „crede că Statele Unite ale Americii se află în prezent în aceeași situație dificilă ca și Rusia după colapsul sovietic: slăbită grav”.

Confruntarea cu Ucraina, scrie ea, trebuie să fie întâmpinată de puterea SUA, deoarece va răsuna în întreaga lume.

Ea susține că, pe lângă contestarea NATO, agresiunea lui Putin în Ucraina ar amenința „întregul sistem ONU și ar pune în pericol aranjamentele care au garantat suveranitatea statelor membre începând cu cel de-al Doilea Război Mondial – asemănător cu invazia Irakului a Kuweitului în 1990, ntr-un mod egal, dar la scară mai mare”.

Occidentul nu este în întregime unit cu Rusia

Pentru toate mizele geopolitice, pârghia economică a lui Putin este cea care a încetinit unitatea europeană împotriva acțiunilor sale.

Ivana Kottasová scrie pentru CNN Business din Londra că, conducta subacvatică Nord Stream 2 de gaz natural din Rusia, care ocolește Ucraina și în Germania, a devenit o pană în criza geopolitică.

Germania nu a promis să înarmeze Ucraina ca și alte democrații occidentale.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:01:22

VIDEO: Pompieri din toată Europa luptă împotriva incendiilor din Franța

Vineri, 12 august, pompierii din întreaga Europă au sărit în ajutorul Franței pentru a lupta împotriva unui incendiu de vegetație de proporții, în timp...
00:02:01

VIDEO: Suspectul în cazul atacului asupra lui Salman Rushdie a fost identificat

Salman Rushdie, romancierul de origine indiană care s-a ascuns ani de zile după ce Iranul i-a îndemnat pe musulmani să îl ucidă din cauza...

Vestigii vechi de 7.000 de ani, descoperite în apropiere de Târgu Neamț

Vestigii arheologice vechi de 7.000 ani au fost descoperite, în apropiere de Târgu-Neamţ, de o echipă de arheologi condusă de cercetătorul Vasile Diaconu, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă