12.6 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăInternaționalNATO a adoptat primele planuri de apărare de după războiul rece

NATO a adoptat primele planuri de apărare de după războiul rece

NATO nu a reușit să ajungă la un acord privind noile planuri de reacţie la un eventual atac din partea Rusiei, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Un diplomat a cărui identitate nu este dezvăluită a declarat agenţiei citate că aprobarea – care putea fi decisă doar în unanimitate – a fost blocată de Turcia, din motive care ţin de termenii geografici folosiţi, inclusiv referitor la Cipru.

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a afirmat că miniştrii au revizuit primele planuri de acest gen de după războiul rece şi se apropie de un consens. Sursa diplomatică a Reuters a adăugat că mai există o ocazie de identificare a unei soluţii înainte de summitul NATO din iulie, de la Vilnius.

Aşa-numitele planuri regionale constau în mii de pagini de secrete militare, în care se arată detaliat care ar fi reacţia alianţei la un atac declanşat de forţele ruse.

Reuters observă că redactarea acestor documente constituie o schimbare fundamentală: NATO nu a mai considerat că sunt necesare planuri ample de apărare în timpul angajamentelor din Afganistan şi Irak şi nu a mai văzut în Rusia post-sovietică o ameninţare existenţială, până la invazia rusă în Ucraina. Acum, cu războiul la frontierele alianţei, NATO avertizează că planificarea trebuie făcută cu mult înaintea unui conflict cu un adversar comparabil, cum s-ar putea dovedi Rusia.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Constrângeri și schimbări în 2024

Conform celui mai recent studiu Coface, sectoarele construcții și imobiliare se confruntă cu provocări semnificative în 2024, o combinație de probleme legate de...

Vasile Dîncu (PSD): Președintele Ciolacu – posibil candidat la prezidențiale. AUR ar fi principalul rival al PSD

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, este în anul 2024 în poziția de candidat la alegerile prezidențiale din România, chiar dacă PSD nu a decis...

Dacă americanii ar vota acum, Donald Trump ar câștiga alegerile

Un recent sondaj evidențiază o tendință îngrijorătoare pentru Joe Biden, cu doar opt luni înainte de alegerile prezidențiale din SUA. Astfel, dacă alegătorii americani...
Ultima oră
Pe aceeași temă