Numărul șoferilor beți sau drogați la volan a crescut alarmant, iar statistica ne-o dă chiar Poliția Română. De la festivaluri, la wekenduri sau pur și simplu zile obținuite, sunt tot mai mulți șoferi care beau sau se droghează și se urcă la volan și comit crime. PSD ne reamintește că avem legea Anastia în vigoare, dar la ce bun dacă avem și mai mulți șoferi cu probleme?
Cel mai recent caz care a șocat întreaga țară este cel al tânărului bucureștean de bani gata care s-a urcat la volanul unui bolid în valoare de zeci de mii de euro. Mai exact, un șofer de 19 ani a intrat cu maşina într-un grup de tineri, sâmbătă dimineaţa, omorând doi dintre ei, era drogat şi a fugit de la locul accidentului, fiind depistat ulterior de poliţişti în Vama Veche. Potrivit Poliţiei Constanţa, accidentul s-a produs în jurul orei 05.25, pe DN 39, în apropierea localităţii Vama Veche. După oribilul accident, șoferul autoturismului a părăsit locul faptei, însă a fost prins ulterior de către poliție în stațiunea Vama Veche. Investigatorii au descoperit că acesta era sub influența mai multor droguri, conform testelor realizate cu aparatul drog test. Substanțele depistate în organismul său includeau cocaină, amfetamină și metamfetamină. Între timp, ucigașul a fost arestat pentru 30 de zile. În urma acestui tragic incident, deputatul Radu Cristescu a anunțat că șoferul responsabil pentru tragedie nu va scăpa nepedepsit. O nouă lege, denumită „Anastasia”, promulgată pe 8 iulie 2023, va fi aplicată în cazul său. Această lege aduce schimbări semnificative în Codul Penal referitoare la accidentele produse de către bețivi și drogați.
,,Criminalul va face pușcărie de la 7 ani și jumătate în sus. Poate chiar vreo 10, pentru circumstanțe agravante. Și asta pentru că el va fi primul ”client” al legii Anastasia, creată de PSD și promulgată pe 8 iulie. Conform acelei legi care a schimbat Codul Penal, bețivii și drogații care comit accidente auto mortale fac obligatoriu pușcărie. Iar același Cod mai spune că pedeapsa pentru ucidere din culpă e închisoarea de la unu la 5 ani, iar dacă s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale se majorează cu jumătate. Deci se pleacă de la 7 ani și jumătate, la care vin și circumstanțele agravante, care există în acest caz.”, a declarat Radu Cristescu.
Conform legii „Anastasia”, persoanele aflate sub influența substanțelor interzise sau a alcoolului și care comit accidente auto mortale vor primi pedepse obligatorii de închisoare. În cazul tânărului șofer, acesta este cercetat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența drogurilor.
Medicul și europarlamentarul Tudor Ciuhodaru vine cu o propunere și mai dură pentru șoferii care consumă alcool sau droguri la volan.
,,Proiectul pe care l-am depus în parlament prevede și ani grei de puşcărie pentru cei ce ne ucid în trafic, condamnare de trei ori mai mare și fără suspendare și fără permis pe viață când sunt victime. Legea Ciuhodaru (depusă și în Parlamentul României) prevede 4 tipuri de măsuri având drept scop descurajarea conducerii sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor.
1.dublarea (şi chiar triplarea) pedepselor cu închisoarea pentru accident cu victime produs la alcoolemie penală sau după consum de droguri,
2. majorarea duratei de suspendare a permisului pentru atât pentru alcoolemia penală cât și pentru cea contravenţională,
3. majorarea la 10 ani a duratei de suspendare în cazul recidivei în primii cinci ani de la restituire şi, extrem de important,
4. imposibilitatea reducerii sau aplicarii cu suspendare a sancţiunilor aplicate celor ce conduc după ce au consumat alcool sau droguri.”, a scris Ciuhodaru pe Facebook.
În momentul de față avem legi, însă sunt suficiente pentru a preveni și educa șoferii să nu se mai urce băuți sau drogați la volan? Cum de am ajuns la numărul minorul care se droghează să fie de trei ori mai mare în ultimii zece ani? Putem combate consumul de droguri, este nevoie de o companie, de educație în rândul șoferilor și al tinerilor cu privire la consumul de droguri și alcool la volan? Sunt întrebări la care nu doar că așteptăm răspunsuri, ci măsuri concrete pentru a preveni alte noi accidente mortale.