15.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăMultinaţionalele vor fi impozitate la un nivel minim, în urma transpunerii în...

Multinaţionalele vor fi impozitate la un nivel minim, în urma transpunerii în legislaţie a unei Directive europene

Companiile multinaţionale şi grupurile naţionale de mari dimensiuni vor fi impozitate la un nivel minim, în urma transpunerii în legislaţie a unei Directive europene, potrivit unui proiect de lege adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, cu 226 de voturi „pentru”, 52 „împotrivă” şi trei abţineri.

Deputaţii au adoptat proiectul de lege care prevede asigurarea unui nivel minim de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaţionale şi a grupurilor naţionale de mari dimensiuni.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare transpunerea integrală în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2022/2523 a Consiliului din 14 decembrie 2022 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaţionale şi a grupurilor naţionale de mari dimensiuni în UE, termenul-limită de transpunere fiind 31 decembrie 2023 (art. 56 alin. 1 din Directivă).

Din punctul de vedere al dreptului european, proiectul intră sub incidenţa reglementărilor statuate la nivelul Uniunii Europene, subsumate politicii în domeniul fiscal, segmentul legislativ – impozit direct, sectorul – impozit pe profitul societăţilor, se precizează în raportul actului normativ.

Potrivit paragrafului 33 din preambulul Directivei, „întrucât obiectivul prezentei directive, şi anume de a crea un cadru comun pentru un nivel minim global de impozitare în cadrul Uniunii pe baza abordării comune cuprinse în regulile-model OCDE, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către fiecare stat membru care acţionează individual, deoarece acţiunea independentă a statelor membre ar risca şi mai mult să creeze o fragmentare a pieţei interne şi deoarece este esenţial să se adopte soluţii care să funcţioneze pentru piaţa internă în ansamblu, dar, având în vedere amploarea reformei privind impozitul minim global, acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarităţii astfel cum este prevăzut la art. 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană”.

Pentru a aplica testul profiturilor de rutină, entităţile constitutive care au sediul în România vor trebui să includă în declaraţia informativă privind impozitul suplimentar aceleaşi informaţii necesare pentru calculul excluderii profiturilor pe bază de substanţă economică ca în cazul în care ar aplica excluderea profiturilor pe bază de substanţă economică potrivit prevederilor din prezenta lege, prevede un amendament. 

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă