27.1 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăMultinaţionalele vor fi impozitate la un nivel minim, în urma transpunerii în...

Multinaţionalele vor fi impozitate la un nivel minim, în urma transpunerii în legislaţie a unei Directive europene

Companiile multinaţionale şi grupurile naţionale de mari dimensiuni vor fi impozitate la un nivel minim, în urma transpunerii în legislaţie a unei Directive europene, potrivit unui proiect de lege adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, cu 226 de voturi „pentru”, 52 „împotrivă” şi trei abţineri.

Deputaţii au adoptat proiectul de lege care prevede asigurarea unui nivel minim de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaţionale şi a grupurilor naţionale de mari dimensiuni.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare transpunerea integrală în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2022/2523 a Consiliului din 14 decembrie 2022 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaţionale şi a grupurilor naţionale de mari dimensiuni în UE, termenul-limită de transpunere fiind 31 decembrie 2023 (art. 56 alin. 1 din Directivă).

Din punctul de vedere al dreptului european, proiectul intră sub incidenţa reglementărilor statuate la nivelul Uniunii Europene, subsumate politicii în domeniul fiscal, segmentul legislativ – impozit direct, sectorul – impozit pe profitul societăţilor, se precizează în raportul actului normativ.

Potrivit paragrafului 33 din preambulul Directivei, „întrucât obiectivul prezentei directive, şi anume de a crea un cadru comun pentru un nivel minim global de impozitare în cadrul Uniunii pe baza abordării comune cuprinse în regulile-model OCDE, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către fiecare stat membru care acţionează individual, deoarece acţiunea independentă a statelor membre ar risca şi mai mult să creeze o fragmentare a pieţei interne şi deoarece este esenţial să se adopte soluţii care să funcţioneze pentru piaţa internă în ansamblu, dar, având în vedere amploarea reformei privind impozitul minim global, acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarităţii astfel cum este prevăzut la art. 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană”.

Pentru a aplica testul profiturilor de rutină, entităţile constitutive care au sediul în România vor trebui să includă în declaraţia informativă privind impozitul suplimentar aceleaşi informaţii necesare pentru calculul excluderii profiturilor pe bază de substanţă economică ca în cazul în care ar aplica excluderea profiturilor pe bază de substanţă economică potrivit prevederilor din prezenta lege, prevede un amendament. 

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Prețul aurului crește spre 2.400 de dolari/uncie, apropiindu-se de un record istoric

Prețul unciei de aur a crescut până la aproape 2.400 de dolari iar specialiștii estimează că va crește în continuare, putând stabili un nou...

Rusia – Ucraina, ziua 761. Conferința pentru Securitatea Mării Negre se desfășoară în Bulgaria

Cea de-a doua ediție a Conferinței pentru Securitatea Mării Negre (Black Sea Security Conference) se desfășoară la Sofia și este organizată, în colaborare, de...

USR cere Parlamentului să trimită Curtea de Conturi la RA-APPS

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a depus o solicitare către conducerea Camerei Deputaților pentru a trimite Curtea de Conturi la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului...
Ultima oră
Pe aceeași temă