5.4 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiMonument dedicat lui Al. I. Cuza, la Florența

Monument dedicat lui Al. I. Cuza, la Florența

La Florența, în Piazzale di Porta Romana, a avut loc inaugurarea unei plăci comemorative care a fost amplasată lângă casa în care și-a petrecut ultimii ani de viață, din 1870 până în 1873, domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Instalarea plăcii comemorative a avut loc la inițiativa Asociației Culturale AlterNATIVA și a fost susținută de Primăria din Florența. Decizia Consiliului Municipal din Florența a fost anunțată la începutul lunii ianuarie de consilierul Andrea Vannucci, șeful departamentului de urbanistică din cadrul primăriei capitalei toscane, care a precizat că placa comemorativă va fi amplasată între strada Machiavelli și Piazzale di Porta Romana, în apropierea vilei unde Alexandru Ioan Cuza și-a trăit ultimii ani de viață. „Cu mare plăcere am primit propunerea proiectului de a realiza o placă comemorativă dedicată lui Alexandru Ioan Cuza, părintele României moderne. Atât pentru noi, cât și pentru comunitatea românească din Florența, acest proiect are o semnificație deosebită“, a declarat Andrea Vannucci, care a amintit și că anul trecul trecut România a sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire, iar anul acesta se aniversează 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

 

Exilul florentin al lui Cuza

Potrivit reprezentanților Asociației Culturale AlterNATIVA, ideea ridicării la Florența a unui monument dedicat lui Alexandru Ioan Cuza a luat naştere în primăvara anului 2016, odată cu lansarea cărţii „Raffaello Romanelli. Il Cellini del Novecento“, de Paolo de Anna. Evenimentul a avut loc în Galeria „Romanelli“ care în trecut i-a aparținut sculptorului Rafaelo Romanelli, care a realizat monumentul lui Cuza de la Iaşi și statuia lui Alexandru Ioan Cuza de la Galați, aceasta din urmă la comanda Elenei Cuza. Împreună cu autorul cărţii, Asociația AlterNATIVA a demarat realizarea unei lucrări care să includă toate legăturile istorice şi artistice din jurul celor două personalități, Romanelli şi Cuza, și dintre Florenţa şi România. Acest demers a început de la ceea ce sugera în urmă cu 30 de ani Nicolae Ghinea, care în lucrarea sa „Exilul florentin al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1870- 1873)“, scria că este o datorie, ca pe zidurile clădirii în care a locuit domnitorul să fie amplasată o placă comemorativă. Sursele istorice menționează Parisul, Viena, Wiessbaden și Heidelberg, printre orașele în care Cuza și-a trăit anii de exil. Faptul că acum este pusă în valoare legătura sa cu Florența, unde a locuit din 1870 până în 1873, anul morții sale, vine nu numai să completeze aceste date, ci și să releve că Alexandru Ioan Cuza avea legături cu lumea politică și diplomatică din Italia.

Alexandru Ioan Cuza, un apropiat al Regelui Italiei

Proiectul instalării plăcii comemorative de la Florența a întâmpinat unele dificultăţi, pentru că erau incertitudini cu privire la identificarea vilei de lângă Porta Romana în care a locuit Cuza. „O nouă cercetare asupra vilei de lângă Porta Romana, ne-a ajutat să descoperim noi aspecte ale şederii lui Cuza la Florenţa. În cadrul Comisiei speciale, instituită de către Consiliul Primăriei Florenţa, la data de 2 decembrie 2016, Melania Cristina Cotoi – ghid local specializat la Florenţa şi Paolo de Anna – renumit jurnalist florentin, au propus realizarea unei plăci comemorative. Comisia condusă de către Andrea Vannucci a acceptat proiectul şi a propus ca placa comemorativă să fie aşezată în spaţiul public din vecinătatea clădirii de la Porta Romana“, se spune în comunicatul Asociației AlterNATIVA. Melania Cristina Cotoi, plecată din țară în urmă cu 19 ani, a explicat cum a identificat clădirea: „Există o altă cercetare în ceea ce privește șederea domnitorului Cuza la Florența, a fost făcută de un român, tradusă și publicată de Archivi Storici Italiani. Cercetarea este foarte bine documentată, dar pentru a identifica cu exactitate clădirea a fost necesar să aducem noi argumente. Alexandru Ioan Cuza era o persoană stimată în Florenţa, a avut legături îndelungate cu clasa politică și diplomatică italiană. În plus, Florența era capitala Italiei când el a decis să se mute în acest oraș. Transferarea curții regale a fost făcută practic abia în 1871, iar casa lui Cuza se învecina cu reședința regelui, iar cele două familii se frecventau. Ugo Pesci, cronicar al acelei epoci, l-a înscris pe domnitorul Cuza în lista iluștrilor străini care au ales să trăiască în Florența“, a precizat Melania Cristina Cotoi, ghidul român din Florența.

„Padre della Romania moderna“ și „amico della causa italiana“

Anul trecut, în decembrie, Primăria din Florența a acceptat actul de donaţie a pie-
trei comemorative înaintat de către Asociaţia AlterNATIVA. Cu o greutate de 350 kg și o înălţime de 75 cm, piatra comemorativă dedicată lui Alexandru Ioan Cuza este un bloc de piatră gri, de tip serena, specifică arhitecturii toscane, utilizată cu precădere la Florenţa. Pe acest bloc de piatră a fost fixată o placă din bronz, realizată cu sprijinul financiar al Protopopiatului Ortodox Român Toscana şi o contribuţie din partea Clubului Rotary Cetate din Timişoara. Placa a fost construită și cu contribuția comunității ortodoxe din Toscana. Placa din bronz are următoarea inscripţie: „In questa villa dal 1870 visse i suoi ultimi anni il principe Alexandru Ioan Cuza, artefice dell’unità di Moldavia e Valacchia, padre della Romania moderna e grande amico della causa nazionale italiana“.

O sărbătoare a românilor din Toscana

Festivitatea inaugurării plăcii comemorative a fost organizată pe 26 ianuarie de Asociația Culturală AlterNATIVA în colaborare cu „Comitato Fiorentino per il Risorgimento“ și cu susținerea financiară a Protopopiatelor Ortodoxe Române Toscana 1 și Toscana 2. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Ambasadei României în Italia și Consulatului General al României la Bologna, a Primăriei din Florența, a Primăriei Iași și a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“. La eveniment au participat și au luat cuvântul reprezentanți ai unor autorități civile și bisericești. Slujba de sfințire a Plăcii Comemorative a fost oficiată de către Preasfințitul Atanasie de Bogdania, Episcopul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjurat de un sobor de preoți, în prezența a numeroși români și italieni. La finalul evenimentului au fost intonate Imnurile Italiei și al României, precum și Hora Unirii. Evenimentul a avut ecou în rândurile comunității românești din Toscana, mulți români venind la acest eveniment în costume tradiționale și cu drapele tricolore.

 

AlterNATIVA, promotor al culturii române și italiene

Asociaţia Culturală AlterNATIVA dezvoltă proiecte menite să contribuie la promovarea culturii române şi culturii italiene. Înfiinţată în anul 2016, asociaţia a organizat până în prezent mai multe evenimente. Printre acestea se află și două simpozioane organizate în colaborare cu Primăria Municipiului Florenţa, cu care asociația are o foarte bună colaborare. Cele două evenimente au avut rolul de a pune în valoare contribuția celor doi mari români ale căror destine sunt legate de Florența, Alexandru Ioan Cuza şi Nicolae Petrescu Comnen, care în perioada interbelică a fost trimis extraordinar și ministru plenipotențiar al României la Berna, la Berlin și la Vatican.

Cele mai citite

Fake news despre alegeri: Ministerul Afacerilor Interne demontează speculațiile

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis marți că informațiile vehiculate în spațiul public, conform cărora anularea turului I al alegerilor prezidențiale de anul trecut...

Bertrand Blier a murit. Regizorul francez avea 85 de ani

Bertrand Blier, unul dintre cei mai provocatori și originali cineaști francezi din anii ’70 și ’80, s-a stins din viață la vârsta de 85...

Manchester United caută salvarea! Ruben Amorim vrea transferuri de 60 de milioane de euro

Manchester United traversează o perioadă dificilă, iar Ruben Amorim consideră că salvarea echipei poate veni doar printr-un transfer important în această iarnă. Amorim cere transferul...
Ultima oră
Pe aceeași temă