Liderii Republicii Moldova au respins afirmațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina plănuiește să atace teritoriul separatist pro-rus al țării și au făcut apel la calm, scrie BBC.
Ministerul rus al Apărării a afirmat, fără nicio dovadă, că sabotori ucraineni îmbrăcați în trupe rusești ar ataca din Transnistria, pentru a oferi un pretext pentru o invazie ucraineană.
Moldova avertizează de săptămâni întregi că Rusia complotează pentru a prelua puterea.
Iar oficialii au respins afirmațiile Rusiei ca fiind „operațiuni psihologice” ca parte a războiului.
„Ministerul Apărării consideră că este un element al unei operațiuni psihologice și nu un plan real”, a declarat secretarul de stat Valeriu Mija.
Deputatul Doina Gherman a declarat presei moldovenești că acuzațiile rusești sunt „dezinformări agresive”.
Nu a existat nicio amenințare iminentă și a îndemnat publicul să aibă încredere în guvern.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată joi într-o vizită în România, a vorbit despre provocările fără precedent în materie de securitate care urmează.
„Unii au vrut ca țara noastră să cadă și să instaleze la Chișinău un guvern marionetă înrobit intereselor Kremlinului”, a spus ea.
Republica Moldova nu face parte din NATO, dar în iunie anul trecut a primit statutul de țară candidată la UE în aceeași zi cu Ucraina, ceea ce a adus-o cu un pas mai aproape de aderarea la blocul comunitar. La începutul acestei săptămâni, liderul moldovean s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden, care a promis că va sprijini suveranitatea țării sale.
Cu toate acestea, pe flancul estic al Moldovei se află o fâșie îngustă de pământ numită Transnistria, între râul Nistru și granița cu Ucraina. Această regiune separatistă are un contingent de pacificatori ruși, iar Moscova a avertizat că orice amenințare la adresa securității sale va fi tratată ca un atac la adresa Rusiei însăși.