5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăMiza Congresului din 25 septembrie: supraviețuirea PNL, cel mai vechi tânăr partid...

Miza Congresului din 25 septembrie: supraviețuirea PNL, cel mai vechi tânăr partid din UE

În istoria politică a României de după 1989 rar a fost dat să mai întâlnim un atât de disputat congres intern al unui partid politic cum este cel din 25 septembrie al Partidului Național Liberal. Se pare că miza nu este cine va fi președinte al PNL, ci dacă cel mai vechi tânăr partid din Europa va supraviețui așa cum s-a petrecut chiar și în perioade când era periculos să ai în casă poze ale celor care au făcut România modernă.

”Cine crede ca apropiatul Congres PNL din 25 septembrie este o bătălie între două tabere din PNL, între presupuse “grupuri de interese” ori între opțiuni intemeiate pe preferințe subiective pentru persoanele implicate în cursă se găsește în mare eroare. În fapt este o bătălie pentru supraviețuirea Partidului Național Liberal atacat din înăuntru și din exterior de forțe străine de sufletul liberal românesc purtând orientări ideologice dintre cele mai dubioase moral și cărora le repugnă grav două cuvinte: Libertate și Național!”, este poziția exprimată public de deputatul PNL Daniel-Andrei Gheorghe.

Alegerea pe care o vor face delegații PNL în 25 septembrie este importantă atât pentru partid, dar mai ales pentru ceea ce va însemna parcursul României mai departe, transmite Daniel Gheorghe, reprezentant al aripii liberal-conservatoare din partid:

”Nu pot sta impasibil să văd cum instituția politică de al cărui nume se leagă România Modernă devine un ambalaj strălucitor tocmai potrivit pentru a ascunde abil toate acele apucături ale politicii de joasă speță pe care PNL-ul le-a respins întotdeauna și care arată tot ceea ce se poate găsi mai respingător și mai puțin benefic oamenilor în societatea românească. Nu vreau sa spun cuvinte mari însă votul acesta din 25 septembrie este decisiv pentru viitorul României ca națiune suverană, ca națiune liberă și pe picioarele ei unde omul este liber să aleagă după propria sa conștiință și unde fiecare persoană poate să țină capul sus cu demnitate și fără să se teamă de nimeni!”,

Gruparea lui Cîțu este acuzată de metode securiste și de alunecarea partidului spre stânga progresistă pentru care „scopul scuză mijloacele”. De asemenea, în partid vocile „descurcăreților și descurcărețelor” se aud din nou zgomotos, amintindu-ne de versurile lui Eminescu din Scrisoarea a III-a: „ Nici visezi că înainte-ţi stă un stâlp de cafenele,
Ce își râde de-aste vorbe îngânându-le pe ele.”

„PNL nu a fost niciodată un partid al lumpenului agresiv ori al arbitrariului care aduce aminte de metodele odioase ale fostei securități și nici nu își poate permite a deveni vreodată un partid în care să își facă loc frica de a rosti cu adevărat ceea ce gândești și ceea ce simți. De luni de zile sunt șocat să văd această competiție din PNL în care stânga internă din partid, grupata în jurul lui Florin Cîțu, pare să practice tactica pământului pârjolit și să dea foc la partid pentru a putea pune mâna pe frâiele celui mai vechi organism politic din Uniunea Europeană. Nu cred în povești cu reformisme goale de orice substanță, nu cred în personaje cu pretenții “providențiale” parașutate pe listele parlamentare și direct la vârful partidului în dispreț total pentru lupta uriașă pe care o duc mii și mii de liberali de bun-simț de la baza partidului; pe lucrul necontenit al acestor oameni buni încearcă a se cățăra în stilul “omului nou” direct sus cei pentru care PNL nu este decât un vehicul al arivismului politic! De asemenea m-am saturat de descurcăreții și descurcărețele din partid care râd batjocoritor când le vorbim despre martirii liberali din închisorile comuniste, care disprețuiesc adânc politica întemeiată pe principii și pe respect între oameni, care în afară de jocuri politicianiste de culise și de interese individuale nu au fost capabili de nimic niciodată în interesul Românilor.”, a atacat tânărul liberal atitudinile care fac greu de descifrat ce se petrece în ultimul partid istoric al României.

„Să votezi moțiunea liberal-conservatoare “Forța Dreptei” este un gest de patriotism și de demnitate personală în această clipă! Colegi liberali, nu acceptați impuneri ori presiuni, toate aceste lucruri sunt mult sub demnitatea voastră de oameni liberi care nu răspund decât în fața cetățenilor României! Alegerea pentru moțiunea liberal-conservatoare și pentru Ludovic Orban este una de respect pentru noi înșine, pentru fiecare dintre noi, este o expresie de minimă normalitate pentru acea Românie frumoasă în care credem și în care nu acceptăm nicio formă de servitute ori de colectivism gregar!” , conchide președintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă