12.9 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăInternaționalMisiunea Peregrine este în pericol din cauza unor scurgeri de combustibil

Misiunea Peregrine este în pericol din cauza unor scurgeri de combustibil

Misiunea Peregrine, lansată luni din Florida, este în pericol. Nava americană care se îndreaptă către Lună are scurgeri de combustibil și experții se tem că ar putea pierde controlul acesteia, potrivit BBC, preluat de jurnalul.ro.

Experții de la Astrobotic încearcă să remedieze o scurgere de combustibil de la motorul robotului spațial Peregrine.Viața misiunii ar putea fi acum măsurată în ore, au avertizat reprezentanții companiei care a lansat misiunea, în parteneriat cu NASA

Specialiștii au anunțat deja că aselenizarea, prima pentru SUA în jumătate de secol, nu mai este posibilă.

„În acest moment, obiectivul este ca Peregrine să se apropie cât mai mult de Lună înainte ca nava să-și piardă capacitatea de a-și menține poziția îndreptată spre Soare și, ulterior, să-și piardă puterea”, se arată într-un comunicat de la Astrobotic.

Aparatul de 1,2 tone a fost lansat de la Cape Canaveral, Florida cu ajutorul unei rachete. Inițial, misiunea prevedea aselenizarea în emisfera nordică a Lunii la sfârșitul lui februarie.

Peregrine a avut probleme imediat după ce s-a desprins de vârful rachetei de lansare. Inginerii au observat că aparatul nu reușea să-și mențină panourile solare în direcția Soarelui pentru a-și încărca bateria. Specialiștii au stabilit că de vină este o scurgere majoră la sistemul de propulsie.

Pentru a menține traseul corect în zbor, propulsoarele lui Peregrine trebuie să lucreze în plus, consumând mai mult combustibil. Experții Astrobotic estimează că nava mai are combustibil pentru o zi de zbor.

Misiunea Peregrine, dezvoltată de compania privată de zboruri spațiale Astrobotic și finanțată parțial de NASA, a fost lansată luni de la Cape Canaveral din Florida. Nava are la bord 21 de pachete care ar fi trebuit să ajungă pe Lună. Acolo, robotul ar fi trebuit să efectueze diferite cercetări. De asemenea, misiunea a fost considerată o etapă importantă pentru programul Artemis, care își propune să ducă oamenii din nou pe suprafața lunară înainte de sfârșitul anului 2030.

Ce trebuie să se știe despre misiunea pe Lună a Indiei

Agenția spațială a Indiei este foarte aproape în încercarea de a aseleniza o navă spațială la polul sudic al Lunii, o misiune cu implicații pentru statutul acestei țări de putere spațială și pentru viitoarea explorare lunară, potrivit Reuters.
India se apropie de o aselenizare reușită pe Lună.
Nu numai că asta are implicații pentru viitorul explorării lunare…dar și pentru statutul țării de putere spațială.
Iată ce trebuie să se știe despre misiunea Chandrayaan-3:

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:51

VIDEO. Biden speră la un acord de încetare a focului între Israel și Hamas, până la Ramadan

Președintele american Joe Biden a declarat vineri, 1 martie, că speră că va exista un acord de încetare a focului între Israel și gruparea...

Românii, îndrăgostiți de destinațiile exotice. Numărul cererilor s-a dublat în ultimii doi ani

Aflați la București, pentru a participa la cea de-a doua ediție a evenimentului Eturia Partners Event, reprezentanții unor importante lanțuri hoteliere din destinații exotice,...

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă