3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiMisiune în Afganistan: un război din ce în ce mai dur din...

Misiune în Afganistan: un război din ce în ce mai dur din cauza incertitudinilor politice

Cei 480 de militari care au participat la misiunea „Resolute Support” (RS) din teatrul de operațiuni din Afganistan au revenit în țară fără sacrificii de vieți omenești, dar cu mai mulți camarazi răniți. Însă în ziua în care era organizat ceremonialul militar cu ocazia repatrierii era comemorat sublocotenentul post mortem Ciprian Ștefan Polschi, care își pierduse viața pe 5 septembrie, într-un atac al talibanilor prin explozia unei mașini-capcană la Kabul. Bucuria întoarcerii acasă a început cu un moment de reculegere.

„Resolute Support”, misiunea a 480 de infanteriști români

Militarii de la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din Galați și-au încheiat cea de a 4-a misiune în teatrul de operațiuni din Afganistan, o misiune destul de dificilă în condițiile în care 11 militari au fost răniți în atacurile insurgenților. La misiunea „Resolute Support”, derulată din luna februarie până la sfârșitul lui august, au participat participat şi 60 de infanterişti marini de la Regimentul 307 Infanterie Marină de la Babadag, o premieră pentru istoria Marinei Militare. Infanteriștii români au executat misiuni specifice pentru securizarea aeroportului Kandahar şi a personalului RS dislocat în această bază militară, în scopul asigurării protecţiei Forţelor de Coaliţie şi a operaţiilor executate de echipele de consiliere şi asistenţă – Security Force Asistance, contribuind astfel la menţinerea unui climat de securitate stabil în zona Bazei Aeriene Kandahar.

La apelul solemn au răspuns „prezent” toți militarii

Ceremonialul militar și religios cu prilejul repatrierii celor 480 de militari a avut loc pe Faleza Dunării din Galaţi, în prezența a sute de persoane, majoritatea soții, părinți, copii şi prieteni ai militarilor. Din partea Ministerului Apărării au asistat la ceremonie şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Dorin Blaiu şi șeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mârşu. A fost păstrat un moment de reculegere în memoria sublocotenentului post-mortem a Ciprian Ştefan Polschi, căzut la datorie pe 5 septembrie, în timp ce se afla într-o misiune de patrulare în Kabul. Conform regulilor militare, ceremonialul a început cu apelul solemn, la finalul căruia comandantul Batalionului 300 Infanterie a raportat șefului Statului Major al Forțelor Terestre că efectivul este complet. Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian Crăciun a oficiat o slujbă pentru comemorarea tuturor militarilor care și-au pierdut viețile în teatrele de operațiuni. Șeful Statului Major al Forţelor Terestre a conferit drapelului de luptă al Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Ordinul Virtutea Militară” în „Grad de Comandor” cu „Însemne de Război”, distincţie acordată prin decretul preşedintelui Klaus Iohannis. Au urmat apoi decorarea şi ridicarea în grad, pentru merite deosebite, a altor zeci de militari, în primul rând a militarilor răniţi în misiune. Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian  i-a oferit ordinul „Crucea Sfântului Apostol Andrei” Clasa I,  preotului militar Paul Zaharia, preotul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată, care a fost alături de militari în patru dintre misiunile în Afganistan.

Atacurile talibanilor, intensificate de situația politică

Comandantul Batalionului 300 Infanterie, locotenent colonelul Ilie Melinte, ne-a declarat că misiunea „Resolute Support” a fost o reușită din punctul de vedere al operațiunilor militare, deși s-a soldat cu mai mulți militari răniți: „Misiune îndeplinită. Suntem cu toții în formație și am raportat cu mândrie misiunea îndeplinită. Militarii au lucrat ca o echipă unită, chiar și ca o familie și după o bună pregătire în țară am depus toate eforturile și împreună cu partenerii noștri de coaliție ne-am dus la bun sfârșit misiunea. Partea cea mai grea a fost menținerea securității în aria noastră de responsabilitate, pentru că am patrulat, atât în format propriu, cât și împreună cu colegii noștri de coaliție și cu forțe de securitate afgane. În timpul acestor misiuni s-au întâmplat principalele incidente, care s-au soldat și cu răniți”. Întrebat de ce în ultima perioadă s-au intensificat atacurile talibanilor, comandantul Batalionului 300 Infanterie a explicat această recrudescență prin incertitudinea situației politice. „Atacurile au avut un trend crescător în această jumătate de an, probabil datorită incertitudinii situației politice din Afganistan”, spune lt. col. Melinte.

11 militari români răniți în atacurile talibanilor

În cursul misiunii „Resolute Support” au fost răniți 11 militari ai Batalionului 300 Infanterie. Pe 13 aprilie, au fost răniți patru militari care se aflau în patrulare cu coloană de vehicule blindate MRAP, care a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament ușor de infanterie executat de insurgenți. Cei patru militari răniți au fost evacuați pe cale terestră la Spitalul Militar ROL III al Bazei Aeriene Kandahar. În urma evaluării medicale, doi dintre militari au fost internați cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis și cel de al patrulea cu fractură toracală. Pe 6 mai, în jurul orei 2.35, au fost răniți alți doi militari în timp ce executau o misiune de patrulare în Baza Aeriană Kandahar. Caporalului Laurențiu Bogatu și fruntașului Ionuț Burlacu li s-a acordat primul ajutor și au fost evacuați la spitalul Bazei Aeriene Kandahar. Pe 24 mai, în jurul orei 12.30, alți cinci militari din Batalionul 300 Infanterie „Sfântul Andrei” au fost răniți în timp ce executau o misiune de patrulare mixtă împreună cu militari americani. Mașina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat. Cei 5 au fost internați la spitalul Bazei Aeriane Kandahar în stare de sănătate stabilă.

BILANȚ

Patru misiuni în Afganistan, 3 militari căzuți la datorie:

Până în prezent, militarii Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din Garnizoana Galaţi au participat la patru misiuni în teatrul de operaţiuni din Afganistan:

·        ianuarie –iulie 2005 – misiunea „Enduring Freedom VI”;

·        ianuarie – iulie  2008 – misiunea „ISAF III”;

·        decembrie 2011- iunie 2012 – misiunea „ISAF IV”;

·        februarie – august 2019 – misiunea „Resolute Support”.

Pe timpul executării misiunilor de patrulare din Afganistan din anii 2005 şi 2008, trei militari gălăţeni şi-au pierdut viaţa: slt. (pm) Narcis Şonei (2005), slt. (pm) Ionuţ Cosmin Sandu (2008) şi slt. (pm) Marius Claudiu Covrig (2008).

România a pierdut 31 de militari în teatrele de operaţiuni de peste hotare, iar aproape 200 de soldați români au fost răniți în aceste misiuni. 

 

Cele mai citite

Valeriu Iftime renunță la funcția de prim-vicepreședinte al PNL

Valeriu Iftime, președintele organizației PNL Botoșani, a decis să renunțe la funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal. Demisia a fost oficializată în cadrul...

„Groenlanda nu este de vânzare”, afirmă liderul său ca răspuns pentru Trump

Disputa privind Groenlanda și ideea de achiziție a acesteia de către SUA a reapărut în centrul atenției, după ce Donald Trump, președintele ales al...

Programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități: Audit național, investiții record și reforme fiscale majore

Auditul de eficiență va sta la baza desființării sau comasării unor autorități și instituții Coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități propune un program de guvernare ambițios, axat pe auditul...
Ultima oră
Pe aceeași temă