10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăMediuMircea Fechet, la deschiderea Salonului Auto Bucureşti: „Aproape 10.000 de autoturisme au...

Mircea Fechet, la deschiderea Salonului Auto Bucureşti: „Aproape 10.000 de autoturisme au fost achiziționate prin Rabla Plus”

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fachet, a declarat că aproape 10.000 de autoturisme au fost achiziţionate în acest an, în România, prin Programul „Rabla Plus”, iar circa 27.000 de autoturisme noi prin „Rabla Clasic”.

“Dincolo de bugetul-record pe care la ‘Rabla Plus’ l-a avut în acest an, respectiv 780 de milioane de lei, vă anunţ că, la anul, ne propunem să fim şi mai ambiţioşi. Cu alte cuvinte, aşa cum a existat o tendinţă în fiecare an, ne propunem să mutăm bani de la ‘Rabla Clasic’ la ‘Rabla Plus’ pentru a finanţa din ce în ce mai multe autoturisme non-poluante. Anul acesta avem 780 de milioane de lei la autoturismele electrice. Avem până acum aproape 10.000 de autoturisme înscrise la ‘Rabla Plus’. De asemenea, la ‘Rabla Clasic’, avem 560 de milioane de lei şi aproape 27.000 de noi autoturisme înmatriculate. Aşadar, o să avem în continuare bugete generoase de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Mai rămâne ca şi apetitul cumpărătorilor de autoturisme noi să rămână la fel de ridicat şi să ţină pasul”, a punctat Mircea Fechet, marţi, la deschiderea Salonului Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii.

Fechet a apreciat faptul că este „extrem de plăcut să poţi să-ţi faci ‘plinul’ acasă, din propriile panouri fotovoltaice”.

„Un lucru este cert: pe lângă costuri mai mici de întreţinere, marele avantaj al unui autoturism electric se referă şi la posibilitatea de a-ţi produce singur acasă carburant, dacă eşti beneficiar de energie verde, de panouri fotovoltaice. Mi se pare că e un lucru nu doar mai ieftin, ci şi extrem de plăcut să poţi să-ţi faci ‘plinul’ acasă din propriile panouri. Aşadar, discutând şi trecând de la această tendinţă europeană şi de la această tendinţă românească la autoturisme cu impact de mediu mai scăzut, nu pot să nu mă refer aici la calitatea aerului, fie că discutăm despre municipiul Bucureşti, fie că discutăm despre calitatea aerului în marile aglomerări urbane. Fără îndoială că, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, este un subiect care mă interesează în fiecare zi, pentru că nu înseamnă doar poluare mai puţină, înseamnă, până la urmă, un mediu mai sănătos pentru toate categoriile de vârstă, dar mai ales pentru cele vulnerabile, pentru copii şi pentru bătrâni, persoanele cel mai des afectate de poluarea aerului”, a menţionat şeful de la Mediu.

Ediţia cu numărul 20 a SAB & Accesorii a debutat, marţi, la Centrul Expoziţional Romexpo, iar timp de şase zile (10-15 octombrie) în Pavilionul B2 şi în zona exterioară adiacentă Romexpo vor fi expuse premiere auto, modele concept şi o parte dintre noutăţile sezonului 2023 – 2024.

Preţul unui bilet de intrare la evenimentul auto este de 60 de lei, iar accesul copiilor sub 7 ani şi al persoanelor cu dizabilităţi (pe baza unui document doveditor) este gratuit.

Programul de vizitare al SAB & Accesorii 2023 este următorul: pe 10 octombrie, între orele 12:00 – 19:00; în perioada 11- 14 octombrie, între 10:00 şi 19:00; pe 15 octombrie, în intervalul orar 10:00 – 18:00. 

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă