-1 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăMinistrul român al Agriculturii crede că ar trebui prelungite restricțiile pentru produsele...

Ministrul român al Agriculturii crede că ar trebui prelungite restricțiile pentru produsele agricole din Ucraina

Măsurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pieţei cerealelor din România, iar decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a acestor restricţii, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor, a transmis ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, în cadrul unei întâlniri cu omologul său din Ungaria, Istvan Nagy.

Cei doi oficiali au discutat despre soluţiile pentru protejarea fermierilor, în condiţiile în care, de la încetarea Iniţiativei Mării Negre privind cerealele, exportul de produse agricole ucrainene se realizează prin statele membre vecine conflictului.

În context, ministrul român al Agriculturii a precizat că măsurile restrictive au avut un efect pozitiv, atât asupra pieţei cerealelor din ţara noastră, cât şi în ceea ce priveşte tranzitul cerealelor din Ucraina, care este în creştere, România depunând în continuare eforturi în vederea asigurării tranzitului produselor ucrainene către zonele cu deficit de cereale.

Cei doi miniştri consideră că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a măsurilor restrictive, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor.

Totodată, oficialii au abordat necesitatea prelungirii până în anul 2024 a derogării de la prevederile de eco-condiţionalitate privind privind rotaţia culturilor (GAEC 7) şi asigurarea unui procent minim din suprafaţa agricolă dedicat zonelor sau caracteristicilor neproductive (GAEC 8).

Ministrul român a apreciat că, la nivelul Comisiei Europene (CE), ar fi oportună stabilirea unui sistem de subvenţii pentru tranzitul mărfurilor agricole din Ucraina, ceea ce ar putea reprezenta un stimulent semnificativ pentru direcţionarea produselor din Ucraina pe pieţe mai îndepărtate, în special în ţările expuse riscului legat de securitatea alimentară, aşa cum a fost iniţial stabilit.

Alături de ministrul Agriculturii din Ungaria, la întâlnirea cu demnitarul român s-au aflat ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, precum şi ataşatul pentru agricultură şi afaceri de mediu, Tibor Sandor. 

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă