14.3 C
București
joi, 17 octombrie 2024
AcasăEconomieMinistrul Muncii susține că salariul mediu brut al femeilor este mai mare...

Ministrul Muncii susține că salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât al bărbaţilor

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat joi că, conform datelor furnizate de Inspecția Muncii, salariul mediu brut al femeilor în România depășește salariul mediu brut al bărbaților.

Astfel, bărbații au un salariu mediu brut de 6.261 de lei, în timp ce femeile câștigă, în medie, 6.762 de lei. Această situație este un aspect pozitiv în contextul promovării egalității de gen pe piața muncii.

Ministrul Muncii susține că salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât al bărbaţilor

Făcând o medie a tuturor veniturilor domnilor şi a tuturor veniturilor doamnelor şi făcând o medie a acestora şi apoi comparând mediile rezultatele pe care ni le dau colegii noştri de la Inspecţia Muncii, spun că salariul mediu brut calculat doar pentru contractele individuale de muncă ale domnilor este de 6.261 de lei, iar salariul mediu brut calculat contractelor individuale de muncă ale doamnelor este de 6.762 de lei. Altfel spus, observăm o schimbare importantă şi anume faptul că salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât salariul mediu brut al bărbaţilor, conform datelor Inspecţiei Muncii. (…) Nu avem un indicator public pe care Institutul Naţional de Statistică sau noi să îl utilizăm ulterior. Calculul este făcut utilizând aritmetică elementară de clasa a doua şi utilizând doar datele din contractele individuale de muncă. Acestea nu sunt toate tipurile de venit din economie fiindcă avem şi raport de serviciu, avem şi contracte de management, şi aşa mai departe, a spus ministrul Muncii.

Ea a menţionat că este important de ştiut că în ţara noastră există un echilibru între numărul contractelor de muncă al femeilor şi al bărbaţilor, notează Agerpres.

Este important de ştiut faptul că astăzi, în România, dintr-un număr total de circa 6.700.000 de contracte de muncă înregistrate de Inspecţia Muncii în REVISAL avem un număr relativ echilibrat al contractelor de muncă pe care doamnele şi domnii le au, adică undeva la 3.300.000 contracte de muncă ale unor angajate femei şi 3.350.000 ale unor angajaţi bărbaţi. Acesta poate fi un semnal important, dar eu nu m-aş grăbi să judec după asta, fiindcă există sectoare în care prezenţa doamnelor este încă fragilă şi la început şi de foarte multe ori relevant în analiza noastră poate fi chiar sectorul de apărare, ordine publică şi apărare naţională. Există sectoare precum educaţia, sănătatea şi asistenţa socială unde prezenţa doamnelor este semnificativă, a mai spus aceasta.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România pregătește un plan fiscal pentru reducerea deficitului bugetar la 2,4% din PIB până în 2031

Planul fiscal al Guvernului României, destinat să convingă Comisia Europeană de reducerea deficitului bugetar la sub 3% din PIB în următorii 7 ani, presupune...

Câțiva zeci de urmași ai românilor expulzați în urma Dictatului de la Viena din 1940 au protestat în fața Prefecturii Satu Mare

Circa 50 de urmaşi ai românilor expulzaţi în urma Dictatului de la Viena din 1940 - prin care România a fost nevoită să cedeze...

Ce presupune NIS 2, directiva UE care va fi implementată și în România până la sfârșitul lunii octombrie

Până la finalul lunii octombrie, Directiva NIS 2 a Uniunii Europene va fi integrată în legislația națională prin intermediul Directoratului Național de Securitate Cibernetică...
Ultima oră
Pe aceeași temă