Ministrul mediului din Grermania, Steffi Lemke, a declarat război exporturilor ilegale de deșeuri către Polonia, relatează luni agenţia DPA.
După o întâlnire avută cu omoloaga sa poloneză Anna Moskwa în oraşul german Bad Saarow, politiciana ecologistă germană a promis că se va ocupa personal pentru oprirea acestor exporturi ilegale de deşeuri către ţara vecină şi pentru aducerea autorilor în faţa justiţiei.
În spatele acestor exporturi ilegale se află delincvenţi, iar ei trebuie pedepsiţi foarte sever, a recunoscut Steffi Lemke.
Ministrul mediului din Germania vrea să ca exporturile ilegale de deșeuri în Polonia să înceteze după ani de zile de când se petrec
Ani la rând au apărut relatări repetate despre mari cantităţi de deşeuri germane transportate ilegal către Polonia. Sute de mii de tone de astfel de deşeuri provenite din Germania şi din alte ţări au ajuns să fie stocate în depozite clandestine în mai multe locuri din Polonia.
Principalul subiect al întâlnirii dintre cele două responsabile a fost însă moartea masivă a peştilor din fluviul Oder, ale cărei cauze nu au fost încă elucidate. O ipoteză evocată în urma analizelor este prezenţa unei alge toxice, denumită „algă aurie”, dar sunt examinate şi alte cauze posibile.
Cele două ţări doresc să coopereze constructiv în clarificarea definitivă a cauzelor şi pentru a trage învăţămintele din acest caz, a declarat Steffi Lemke, potrivit agerpres.ro.
România este penultima în UE la reciclarea deşeurilor
„Uniunea Europeană a setat drept ţintă pentru 2020 ca fiecare ţară să recicleze minimum 50% din deşeurile produse de municipiile sale. România va rata acest obiectiv, capacitatea de reciclare crescând extrem de puţin în ultimii ani.
La nivelul Uniunii Europene, România este penultima în clasamentul eficienţei din acest punct de vedere, reciclând doar 14% din deşeurile municipale. Doar Malta reciclează un procent mai mic din totalul deşeurilor municipale generate (6%)”, precizează sursa citată.
Spre deosebire de România, alte state din regiune reuşesc să recicleze în jur de o treime din deşeurile municipale – Polonia 34%, iar Bulgaria şi Ungaria – 35%. Campioana Uniunii Europene la reciclare este Germania, cu 68% rată de reciclare.
„Îmbunătăţirea ratei de reciclare fiind lentă, cantitatea de deşeuri nereciclate este din ce în ce mai mare începând cu 2015. În ultimii ani aceasta a ajuns la cote fără precedent, România producând potrivit celor mai recente date 4,58 milioane tone de deşeuri municipale nereciclate pe an – adică 12500 de tone pe zi”, se mai arată în comunicatul Friedrich-Ebert-Stiftung România, citat de Agerpres.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!