14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăPoliticăMinistrul Justiției vrea adoptarea de urgență a proiectelor de legi privind combaterea...

Ministrul Justiției vrea adoptarea de urgență a proiectelor de legi privind combaterea traficului de droguri

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, cere adoptarea în procedură de urgenţă a celor trei proiecte de legi privind combaterea traficului şi a consumului de droguri, potrivit jurnalul.ro.

„În continuare, combaterea fenomenului drogurilor şi asigurarea unei legislaţii adoptată la amploarea acestui fenomen constituie priorităţile mele ca senator şi ca ministru al Justiţiei. Suntem o societate care nu va fi deloc ferită, nici în anul 2024, la fel cum sunt toate societățile europene, de flagelul drogurilor, trafic de droguri, populaţie tânără afectată de consum de droguri. În Parlament, la acest moment sunt trei iniţiative cheie care ar putea să ducă la diminuarea fenomenului traficului de droguri. Ca ministru al Justiţiei, apelez la înţelepciunea colegilor mei din Parlament, suntem în an electoral, probabil că activitatea în Parlament nu va fi în permanenţă la foc continuu, de aceea cred că trebuie să tratăm cu maximă responsabilitate adoptarea, în procedură de urgenţă, a celor trei initiative”, spune Alina Gorghiu.

Ea amintește că primul proiect este legat de înființarea registrului traficanților de droguri de mare risc, care se află la Camera Deputaților, for decizional.

„Este o inițiativă ce vine cu realizarea acestei baze de date a traficanților de droguri care vor fi monitorizați în timp real de instituțiile satului odată ce vor fi înregistrați în acest registru și le va fi mult mai greu să desfășoară acțiuni ilicite care duc la încălcarea legii, dacă legea va fi adoptată. Era în procedură de urgență în Senat a trecut în procedură de urgență, din păcate în Camera Deputaților nu înțeleg de ce nu a fost aprobată procedura de urgență pentru dezbaterea și votarea acestei legi. Îmi doresc să văd ca registrul traficanților, doar pentru mine, doar pentru colegii mei și pentru întreaga societate care merită o legislație mai bună îmi doresc să fie adoptată mai reprede”, adaugă Alina Gorghiu.

Al doilea proiect este cel referitor la înființarea unor centre de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri în fiecare din acele regiuni de dezvoltare ale României.

„Este în procedură la Senat și vă asigur că dacă această lege va trece eu, ca argeșeancă, o să fac toate eforturile și o să mă bat ca centrul de recuperarea dependenților să fie în județul nostrum la Argeș. (…) Este momentul ca și statul român să rezolve această problemă a dependențelor cu care se confruntă mare parte din populația românească și să le asigure infrastructura necesară pentru a se vindeca. Al treilea proiect este Legea 2 mai este o lege pe care tot liberalii au inițiat-o ca urmare a situațiilor dramatice pe care le-am observat cu toții în societatea românească. Aceasta prevede ca toți traficanții de mare risc să stea în închisoare, să nu se mai poată da condamnari cu suspendare. Acesta se află tot la Camera Deputaților”, încheie Gorghiu.

Predoiu insistă la Consiliul JAI ca statele UE să combată traficul de droguri între porturile europene

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, cu ocazia Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne(JAI), că statele UE ar trebui să se concentreze pe lupta împotriva traficului de droguri între porturile europene, pe o bază mai integrată la nivel internaţional, potrivit agerpres.ro.

“Cred că porturile sunt o problemă importantă pe această agendă. Cred că este nevoie să cooperăm mai bine în această privinţă pentru a schimba informaţii, pentru a forma echipe comune între poliţiştii noştri şi pentru a lupta structurat împotriva acestei provocări”, a spus Predoiu.

El a menţionat că în România s-a organizat un grup de lucru interinstituţional care integrează mai multe instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea traficului de droguri.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...

Plata taxelor și impozitelor prin Ghișeul.ro și ROeID: peste 1.600 de instituții și 400 de tipuri de plăți disponibile

Cetățenii pot plăti taxele și impozitele rapid și sigur prin platforma Ghișeul.ro sau aplicația ROeID, a anunțat Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Aplicația centralizează peste...

Diferențe semnificative între numărul de bancomate în mediul urban și rural din România

Conform Băncii Naționale a României (BNR), România dispune de 8.750 de bancomate în mediul urban, în timp ce în mediul rural sunt doar 1.077. Deși...
Ultima oră
Pe aceeași temă