Bugetul alocat Ministerului Educaţiei reuşeşte să acopere toate categoriile de cheltuieli, a declarat vineri ministrul Sorin Cîmpeanu, la finalul şedinţei comisiilor reunite de buget finanţe ale Parlamentului care au dat un vot favorabil acestui buget.
„În raport cu constrângerile bugetare şi economice specifice acestui an, este un buget care reuşeşte să acopere toate categoriile de cheltuieli. Este un buget în valoare absolută, pentru Ministerul Educaţiei, mai mare cu 244 de milioane de lei. Bugetul educaţiei, nu al Ministerului Educaţiei, este mai mare cu 2,2 miliarde de lei, este 39,653 miliarde lei”, a declarat Cîmpeanu, la Parlament.
El a recunoscut faptul că, în raportul necesar de resurse din Educaţie, bugetul nu este suficient, fiind departe de ţinta asumată din PIB, dar şi-a exprimat speranţa că „din PNRR va exista o sumă importantă alocată pentru Educaţie”.
„În procente, este un buget al educaţiei şi al Ministerului Educaţiei uşor mai mic decât anul precedent. Totuşi, anul 2020 şi 2021 înregistrează şi în valoare absolută, luaţi împreună şi procentual, cele mai mari valori din ultimii 10 ani. Nu e un secret faptul că suntem departe de ţinta asumată – de 6 % din PIB. (…) Dar, peste acest buget al Educaţiei se suprapune orice vom obţine ca resursă alocată educaţiei din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a afirmat ministrul.
Între priorităţi, ministrul a enumerat creşterea costului standard per elev destinat cheltuielilor materiale, cheltuielile de funcţionare ale şcolilor, îndeosebi ale şcolilor din mediul rural, alocarea unor sume de la bugetul de stat pentru bursele elevilor.