13.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internăMinistrul Dezvoltării: Prin PNRR au fost semnate aproape 4.000 de contracte cu...

Ministrul Dezvoltării: Prin PNRR au fost semnate aproape 4.000 de contracte cu beneficiari din mediul rural, în valoare de peste 1 miliard de euro

Ministrul Adrian-Ioan Veştea a participat, marţi, la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), în cadrul căreia au fost discutate o serie de solicitări şi probleme cu care se confruntă autorităţile publice locale în implementarea legislaţiei existente şi în derularea unor proiecte. Ministrul a transmis că prin PNRR au fost semnate aproape 4.000 de contracte cu beneficiari din mediul rural, în valoare de peste 1 miliard de euro, pentru valul renovării, fondul local şi construcţia de creşe. 

Potrivit Ministerului Dezvoltării, cu această ocazie, ministrul dezvoltării a apreciat activitatea structurilor asociative ale administraţiei publice şi implicarea acestora în procesul de implementare a unor politici publice fundamentate şi aplicate, conectate la realităţile comunităţilor locale din România.

”Asociaţia Comunelor din România reprezintă un reper pentru autorităţile administraţiei publice centrale, deoarece reuşeşte să identifice şi să aducă în atenţia Guvernului cele mai stringente probleme cu care se confruntă comunităţile locale în furnizarea serviciilor publice către cetăţeni, dar şi să propună soluţii fundamentate pentru remedierea acestora”, a afirmat ministrul Veştea.

Totodată, au fost prezentate oportunităţile de finanţare a proiectelor de dezvoltare locală, prin intermediul programelor pe care le coordonează Ministerul Dezvoltării şi care contribuie la modernizarea satului românesc, precum Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social (PNCIPS) sau Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

”Prin cele două etape ale PNDL, 9.542 de obiective, în valoare totală de 33,4 miliarde de lei, au beneficiari din mediul rural, iar prin Programul ”Anghel Saligny”, dintre cele 2.944 de contracte semnate, 82% vizează obiective care se implementează în mediul rural (2.426 de contracte), în valoare de peste 24 miliarde de lei”, a precizat ministrul.

Adrian Veştea a arătat că, de asemenea, prin PNRR au fost semnate aproape 4.000 de contracte cu beneficiari din mediul rural, în valoare de peste 1 miliard de euro, pentru valul renovării, fondul local şi construcţia de creşe.

”Nu în ultimul rând, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), implementează o serie de proiecte, din diverse domenii, menite să sprijine dezvoltarea comunităţilor rurale, pentru revitalizarea culturii în mediul rural, prin reabilitarea sau construirea de aşezăminte culturale, reabilitarea lăcaşurilor de cult (element central al comunităţilor rurale), reabilitări de sectoare de drum afectate de calamităţi naturale sau construirea de centre sociale ori săli de sport pentru elevii din aceste comunităţi. Astfel, dintre cele 1.109 contracte aflate în derulare la CNI, peste 740 sunt implementate în mediul rural, valoarea acestora ridicându-se la suma de 5,78 miliarde de lei”, a mai transmis ministerul în comunicat.

”Vom continua să investim în infrastructura locală şi să identificăm noi surse de finanţare întrucât avem nevoie de politici unitare şi coerente pentru dezvoltarea comunităţilor”, a concluzionat ministrul Adrian-Ioan Veştea.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

viewscnt

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Diana Șoșoacă a convocat forul de conducere al partidului SOS

Lucrurile par a scăpa de sub control în partidului SOS, condus cu mână de fier de Diana Șoșoacă! Liderul partidului a convocat de...

Sute de permise reținute de polițiști în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, polițiștii au reţinut 826 de permise de conducere şi au intervenit la peste 2.900 de solicitări ale cetăţenilor. De...

Nepoata lui Sorin Oprescu a ajuns secretar de stat în  Ministerul de Externe 

La sfârșitul acestei săptămâni, premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Iulian Fota din funcția de secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Externe,...
Ultima oră
Pe aceeași temă