Ministrul chinez de externe Qin Gang nu a mai fost văzut în public de trei săptămâni, o absență neobișnuit de lungă în timpul unei perioade aglomerate de activitate diplomatică la Beijing, declanșând speculații intense într-o țară cunoscută pentru opacitatea sa politică, notează CNN.
Qin, în vârstă de 57 de ani, diplomat de carieră și consilier de încredere al liderului chinez Xi Jinping, a fost promovat la funcția de ministru de externe în decembrie, după o scurtă perioadă de timp ca ambasador în Statele Unite.
În calitate de ministru de externe, Qin a adresat reproșuri dure la adresa Washingtonului, după ce relațiile au atins un nou minim după ce un presupus balon de spionaj chinezesc a fost doborât deasupra SUA.
De asemenea, a jucat un rol cheie în eforturile ulterioare ale ambelor părți de a stabiliza legăturile dificile și de a restabili comunicarea, inclusiv întâlnirea cu secretarul de stat american Antony Blinken în timpul vizitei acestuia la Beijing la mijlocul lunii iunie.
Dar diplomatul de profil înalt nu a mai fost văzut public de la 25 iunie, după ce s-a întâlnit la Beijing cu oficiali din Sri Lanka, Vietnam și Rusia.
În ultima sa apariție publică, Qin a fost văzut mergând cot la cot cu ministrul adjunct de externe rus Andrey Rudenko, care a zburat la Beijing pentru a se întâlni cu oficialii chinezi după o insurecție de scurtă durată a grupului de mercenari Wagner în Rusia.
„Având în vedere statutul și influența Chinei în lume, este într-adevăr foarte ciudat că ministrul său de externe nu a apărut în public de mai bine de 20 de zile”, a declarat Deng Yuwen, fost editor al unui ziar al Partidului Comunist, care trăiește acum în SUA.
Când a fost întrebat despre absența prelungită a lui Qin la un briefing de presă luni, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că nu are „nicio informație de furnizat”, adăugând că activitățile diplomatice ale Chinei se desfășoară ca de obicei.
Absența lui Qin a fost cu atât mai vizibilă cu cât în ultimele săptămâni a fost o activitate diplomatică intensă în capitala chineză, inclusiv vizitele de profil înalt ale înalților oficiali americani Janet Yellen și John Kerry.
Qin ar fi trebuit să se întâlnească cu șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, la începutul acestei luni la Beijing, dar întâlnirea a fost amânată după ce China a informat UE că datele „nu mai sunt posibile”, a relatat Reuters, citând un purtător de cuvânt al UE.
UE a fost informată de amânare cu doar două zile înainte de sosirea programată a lui Borrell, pe 5 iulie, potrivit Reuters.
De asemenea, Qin nu s-a prezentat la o reuniune anuală a miniștrilor de externe ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care a avut loc săptămâna trecută în Indonezia. În schimb, diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, a participat la reuniune în locul său.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat marțea trecută, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite, că Qin nu a putut participa la reuniunea ASEAN „din motive de sănătate”, potrivit Reuters.
Dar acest răspuns a lipsit din transcrierea oficială a briefingului, postată ulterior pe site-ul ministerului. Ministerul chinez de Externe omite adesea conținutul pe care îl consideră sensibil din transcrierile ședințelor sale regulate de informare.
Cu toate acestea, scurtul motiv de sănătate invocat de autorități nu a reușit să stingă valul de speculații, în mare parte nefondate, cu privire la motivul pentru care Qin nu a fost văzut.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!