2.8 C
București
sâmbătă, 3 decembrie 2022
AcasăInternaționalMinistrul argentinian al economiei a demisionat brusc, în timp ce criza economică...

Ministrul argentinian al economiei a demisionat brusc, în timp ce criza economică a țării se intensifică

Ministrul argentinian al economiei, Martin Guzmán, a demisionat, în timp ce criza economică a țării se intensifică.

Guzmán era în funcție de la sfârșitul anului 2019 și a condus negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) privind restructurarea datoriei Argentinei, scrie BBC.

El a făcut apel la „un acord politic în cadrul coaliției de guvernare” pentru a-și alege succesorul.

Argentina se luptă cu o inflație de 60% și o monedă slabă, precum și cu creșterile globale ale prețurilor la alimente și energie.

Guzmán a demisionat după o săptămână de turbulențe economice, în care peso-ul argentinian s-a depreciat în raport cu dolarul.

Plecarea sa lasă un mare semn de întrebare cu privire la viitoarea politică economică a Argentinei.

Într-o scrisoare adresată președintelui Alberto Fernández , dl Guzmán a făcut aluzie la diviziunile interne din cadrul guvernului.

Dar nu este un secret faptul că președintele Fernández este în dezacord cu adjuncta sa, Cristina Fernández de Kirchner, în ceea ce privește modul de abordare a problemelor economice ale țării.

De fapt, domnul Guzmán și-a anunțat demisia în timp ce doamna Fernández susținea ultimul discurs de profil înalt în care a criticat politicile economice ale propriului guvern.

Doamna Fernández, care a fost președinte între 2007 și 2015, critică ceea ce ea consideră a fi eșecul guvernului de a ușura povara financiară a argentinienilor obișnuiți.

Ea și susținătorii săi l-au considerat pe Guzmán excesiv în eforturile sale de a reduce deficitul bugetar și de a înăspri politica monetară.

Dacă doamna Fernández reușește să obțină ceea ce dorește, următorul ministru de finanțe va reduce rigoarea fiscală și va crește nivelul de intervenție a statului în economie.

Dar acest lucru s-ar putea dovedi o pastilă amară de înghițit pentru FMI, unii analiști financiari criticând deja Fondul pentru că nu a stabilit condiții suficient de dure în ultimul său acord de împrumut de 44 de miliarde de dolari cu Argentina.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă