Ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei a făcut solicitarea ca UE să nu înceapă negocierile de aderare cu Ucraina ca răspuns la raportul Comisiei Europene privind extinderea UE, conform adevarul.ro.
Ungaria consideră că Uniunea Europeană nu ar trebui să înceapă încă negocierile cu Ucraina pentru aderarea la comunitate, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, comentând raportul Comisiei Europene privind extinderea UE.
Documentul indică îndeplinirea incompletă de către Ucraina a cerințelor pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor cu Kievul pe această temă. „Întrucât Comisia Europeană nu crede că Ucraina a îndeplinit condițiile de aderare, nu considerăm că vreun alt pas în negocierile de aderare cu Ucraina nu este oportun”, a spus Szijjártó într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook.
În opinia sa, până la venirea păcii în Ucraina, aceasta nu va avea dreptul de a adera la UE. „În caz contrar, războiul ar veni în Uniunea Europeană împreună cu Ucraina, ceea ce în mod clar nu vrem și nu ne putem dori”, a spus ministrul de externe. El a subliniat că „extinderea ar trebui să vizeze menținerea păcii și nu introducerea războiului în Uniunea Europeană”.
Evaluarea situației din Ucraina
În loc de negocieri de aderare, UE ar trebui să discute viitoarea sa politică față de Ucraina, consideră Szijjarto. „Vedem că acolo nu se respectă nici libertatea presei, nici libertatea de exprimare. Vedem că acolo nu se țin alegeri. Evident, ar fi absurd ca instituțiile europene sau statele membre ale Uniunii Europene să ia o poziție pe această temă în astfel de condiții despre modul în care instituțiile statului de drept funcționează în Ucraina”, a menționat ministrul.
„Prin urmare, nu considerăm acum că vreun progres în negocierile privind aderarea Ucrainei a fi oportun. Și, desigur, noi, ungurii, ne așteptăm în continuare ca Ucraina să returneze comunității maghiare din Transcarpatia toate drepturile de care se bucura înainte de 2015.”, a adăugat șeful Ministerului ungar al Afacerilor Externe.
În același timp, el a salutat recomandarea Comisiei Europene de a acorda Georgiei statutul de candidat pentru aderarea la UE și a reamintit că Ungaria este, de asemenea, pentru o integrare mai activă a țărilor din Balcanii de Vest.
Propunerea Comisiei Europene
Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului Uniunii Europene să înceapă negocierile cu Bosnia și Herțegovina, Moldova și Ucraina privind admiterea în comunitate, precum și să acorde Georgiei statutul de candidat pentru aderare. Acest lucru a fost anunțat de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentând raportul anual privind extinderea UE. Dacă liderii UE aprobă aceste recomandări la întâlnirea lor de la mijlocul lunii decembrie, atunci negocierile privind admiterea Ucrainei ar putea începe la sfârșitul lunii martie 2024.
Toți candidații vor trebui mai întâi să îndeplinească mai multe condiții, principala fiind întărirea luptei împotriva corupției. Ambasadorul UE la Kiev, Katarina Maternova, a precizat că Ucraina va trebui să mărească personalul Biroului Național Anticorupție, să modifice legea declarației de avere, să adopte o lege privind lobby-ul în conformitate cu standardele europene și să pună în aplicare recomandările Comisiei de la Veneția privind situația minorităților naționale.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!