12.9 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMinistrul adjunct ucrainean al Apărării, în vizită fulger la București

Ministrul adjunct ucrainean al Apărării, în vizită fulger la București

Ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Denys Sharapov, a avut o vizită fulger la București, la data de 20 iunie 2023.

Se știe cu certitudine că oficialul ucrainean a fost la sediul Ministerului Apărării Naționale (MApN) al României. Potrivit unui comunicat al MApN, datat 20 iunie 2023, ministrul adjunct din Ucraina s-a întâlnit cu secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru. Ministrul adjunct de la Kiev a fost însoțit la sediul MApN de ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk.

“În cadrul discuțiilor au fost abordate teme precum evoluțiile recente de securitate în contextul războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, precum și perspectivele dezvoltării cooperării bilaterale, cu accent pe creșterea rezilienței și consolidarea capacităților de apărare.

Secretarul de stat român și-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele dezastruoase ale atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii civile a Ucrainei și a condamnat ferm aceste acțiuni cu un impact deosebit asupra populației civile.

De asemenea, oficialul român a evocat rezultatele foarte bune ale discuțiilor din cadrul Comisiei NATO-Ucraina, care avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, cu prilejul Reuniunii miniștrilor apărării din țările membre ale NATO. Aliații au exprimat clar sprijinul pentru suveranitatea, independența şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

În plus, au fost evidențiate efectele benefice ale organizării, la București, în luna aprilie, împreună cu Ucraina, a primei ediții a Black Sea Security Conference sub umbrela Platformei Internaționale Crimeea, cu scopul identificării unor soluții de consolidare a securității în regiune”, a anunțat MApN.

N-au fost făcute publice alte detalii legate de vizita în România a oficialului de la Kiev.

Acum trei săptămâni, ministrul adjunct Sharapov fusese unul dintre membrii echipei ucrainene care au discutat cu oficiali ai guvernului Marii Britanii. Discuția de la acel moment s-a referit la sprijinul militar oferit Ucrainei și la garanțiile de securitate care pot fi oferite Ucrainei, în așteptarea momentului în care va fi primită în NATO.

După cum se știe, România este una dintre țările care acordă un sprijin substanțial Ucrainei. Acum o lună, într-un interviu controversat acordat presei britanice, ministrul de Externe din acel moment, Bogdan Aurescu, a refuzat să precizeze în ce constă sprijinul României pentru Ucraina. Aurescu a declarat că statul român va prezenta aceste informații după ce războiul din Ucraina se va termina.

Ministrul Apărării Naționale din guvernul Ciucă, Angel Tîlvăr, și-a păstrat funcția în guvernul Ciolacu. În schimb, Bogdan Aurescu și-a pierdut funcția de ministru de Externe. Aurescu este acum consilier prezidențial.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gheboasă, audiat la DIICOT Dâmbovița într-un dosar de droguri

Gheboasă, în acte Gabriel Gavriș, prins cu droguri, a fost adus la audieri, vineri seara, la DIICOT Dâmbovița. Surse judiciare au precizat că...

Săptămâna viitoare este organizată simularea Bacalaureatului. CALENDARUL

Simularea examenelor naționale din anul școlar 2023 - 2024, organizată de Ministerul Educaţiei (ME), continuă în săptămâna  4 - 7 martie, cu probele scrise din cadrul Bacalaureatului (pentru...
00:00:51

VIDEO. Biden speră la un acord de încetare a focului între Israel și Hamas, până la Ramadan

Președintele american Joe Biden a declarat vineri, 1 martie, că speră că va exista un acord de încetare a focului între Israel și gruparea...
Ultima oră
Pe aceeași temă