Ministerul Justiţiei a precizat, miercuri, că nu a fost anunţat oficial de către omologii din Republica Moldova cu privire la situaţia juridică actualizată a fostului deputat Cristian Rizea, adăugând că a trimis o nouă adresă prin care a solicitat informaţii privind stadiul cererii de extrădare făcute de autorităţile române.
„În legătură cu informaţiile apărute în media din Republica Moldova privindu-l pe Cristian Rizea, Ministerul Justiţiei face următoarele precizări: partea română şi-a îndeplinit atribuţiile prevăzute de lege şi a transmis Ministerului Justiţiei din Republica Moldova cererea de extrădare încă din data de 5 noiembrie 2020. Cererea depusă la Ministerul Justiţiei din Moldova îşi păstrează efectele. Facem precizarea că procedura şi timpii de soluţionare pentru cererea de extrădare înaintată de autorităţile române sunt reglementate de legislaţia statului solicitat, respectiv Republica Moldova”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Ministerul Justiției nu a primit oficial nimic de la ministerul similar din Republica Moldova legat de Cristian Rizea
Potrivit comunicatului, până la această oră, Ministerul Justiţiei nu a fost informat oficial de Ministerul moldovean al Justiţiei cu privire la situaţia juridică actualizată a lui Cristian Rizea.
„Miercuri, Ministerul Justiţiei din România a înaintat o nouă adresă către Ministerul Justiţiei din Republica Moldova în care a solicitat informaţii cu privire la stadiul cererii de extrădare făcute de autorităţile române”, se arată în comunicat.
Potrivit Ministerului Justiţiei, următorul termen fixat de autorităţile din Moldova în dosarul de extrădare a lui Cristian Rizea este 28 ianuarie 2022, informaţia fiind obţinută din surse deschise.
Cristian Rizea a plecat în Republica Moldova, după ce, în martie 2019, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.
Rizea a fost acuzat că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, care a fost îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care Colţea le avea la nivelul celor două autorităţi.
Citiți România Liberă și pe Google News!