22.8 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăMinisterul Finanțelor lucrează la o nouă reformă fiscală. Când ar putea fi...

Ministerul Finanțelor lucrează la o nouă reformă fiscală. Când ar putea fi adoptată

Ministerul Finanţelor lucrează la diferite scenarii ale reformei fiscale cerute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar adoptarea ei ar trebui să aibă loc cel târziu în 2025, a declarat secretarul de stat Alin Marius Andrieș, la o conferință organizată de PwC România, informează portalul termene.ro. 2024 va fi un „an de pace”, fără modificări semnificative, promite Guvernul.

„În anul 2024, după cum ştiţi, la nivel guvernamental şi în Parlament, odată cu adoptarea Legii bugetului, s-a instituit un fel de pace fiscală, în sensul că printr-un articol amendament la Legea bugetului s-a decis ca în anul 2024 să nu fie modificări semnificative ale cadrului fiscal şi Codului Fiscal. La nivelul Ministerului de Finanţe, noi lucrăm în momentul de faţă pe diferite scenarii fiindcă, după cum ştiţi, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă avem un milestone foarte important: reforma fiscală. Conform, să spunem, abordării strategiei Guvernului, aceasta trebuie adoptată în 2025, cel târziu, pentru a face parte din cererea de plată numărul 4. Astfel că, la nivel tehnic, lucrăm acum pe scenarii, urmând ca decizia politică să fie adoptată la nivelul Guvernului. Obiectivele noastre ar fi, pe de o parte, consolidarea fiscală, pe de altă parte, creşterea gradului de echitate în aplicare şi predictibilitate. De aceea, considerăm că această pace fiscală este foarte binevenită, pentru a creşte gradul de predictibilitate şi într-o oarecare măsură să evităm pe cât posibil deciziile ad-hoc”, a spus Andrieş.

Prezent la conferinţă cu tema „Anul Financiar 2024”, el a afirmat că, pentru anul 2024, necesarul de finanţare la nivel guvernamental este de 181 de miliarde de lei, care înseamnă pe de o parte acoperirea deficitului estimat la 5%, echivalentul a 86,6 miliarde de lei, plus o refinanţare a datoriei publice de aproximativ 94 de miliarde lei.

Secretarul de stat a menţionat că, atât în anii anteriori, cât şi 2024, se doreşte o balansare a modalităţilor de finanţare, pe de o parte prin accesarea de titluri, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, încercând un echilibru între finanţarea în lei şi cea în valută.

Alin Marius Andrieş a precizat că, de la începutul anului, au fost realizate două emisiuni de euroobligaţiuni, ministerul încercând să asigure o finanţare care să fie suficientă. Strategia abordată a fost asemănătoare cu cea de anul trecut, în sensul ca în primul trimestru să se asigure o finanţare consistentă.

Secretarul de stat a amintit că, în 2024, a fost realizată prima emisiune de obligaţiuni verzi.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Cetățean turc, reținut în cazul cadavrului găsit lângă A1

Un cetăţean turc a fost reţinut pentru 24 de ore în cazul cadavrului unei femei găsit în urmă cu câteva zile la ieşirea de...

Cetățean turc, reținut în cazul cadavrului găsit lângă A1

Un cetăţean turc a fost reţinut pentru 24 de ore în cazul cadavrului unei femei găsit în urmă cu câteva zile la ieşirea de...

Șoc pe Anfield! Liverpool, umilită acasă de Atalanta. Rezultatele din „sferturile” Europa League

Atalanta Bergamo e cu un pas în semifinalele Europa League, după ce a produs șocul serii în fotbalul european și s-a impus cu 3-0...
Ultima oră
Pe aceeași temă