13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMinisterul Economiei face plângere penală pentru un prejudiciu ce a reieșit după...

Ministerul Economiei face plângere penală pentru un prejudiciu ce a reieșit după 10 ani

„În urma unui control efectuat de o echipă desemnată de ministrul Economiei a fost identificată la SC Iprochim SA o serie de neconformități legate în principal de încheierea și derularea unor contracte închiriere a unor spații (teren și construcție) aflate în proprietatea societății din subordinea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Aceste contracte au fost semnate în luna iunie 2011, de către factorii decizionali de la acea vreme, pentru o perioadă de 10 ani, angajând astfel, societatea într-o relație contractuală defavorizată sub mai multe aspecte, în special cu privire la prețul la care au fost închiriate bunurile societății respectiv 0,1 euro pe metrul pătrat pentru teren și 0,6 euro pe metrul pătrat pentru clădire”, anunță ministerul Economiei.

Spațiile sunt pe Calea Plevnei, unde prețul aproximativ de închiriere în zonă varia, în 2011, între 4 și 8,5 euro pe metrul pătrat în clădire.

„Părțile au estimat că la data semnării contractului suprafața utilă a spațiului închiriat era de 3.000 de metri pătrați suprafață utilă, însă suprafața exactă, urma să fie determinată exact, printr-o expertiză. Astfel, la încheierea contractelor respective, conducerea nu a urmărit introducerea unor clauze, care să apere interesul legitim al societății, mai cu seamă că acest Institut își desfășoară activitatea ca societate pe acțiuni, ce ar fi trebuit să se orienteze spre maximizarea profitului, în scopul eficientizării activității și a creșterii valorii activelor deținute. Societatea comercială care a obținut spațiile respective s-a obligat la efectuarea unei investiții în cuantum de 756.000 de euro în termen de 5 ani, constând în lucrări de amenajare, decopertări, demolări, refacerea instalațiilor etc. Cu toate acestea, la finalizarea lucrărilor respective s-a constatat de către Corpul de control lipsa diligențelor depuse de SC IPROCHIM SA, prin nedesemnarea unor persoane, care să constate pe baza unui proces verbal realitatea/valoarea lucrărilor de amenajare/renovare efectuate de locatar”, potrivit comunicatului de presă.

Conform sursei citate, IPROCHIM SA și-a asumat un raport de expertiză încheiat de un expert cooptat la solicitarea și pe cheltuiala locatarului investitor, și implicit consecințele juridice generate de aici.

„Aspectele constatate cu privire la încheierea/conținutul/derularea acestor contracte fac obiectul formulării unei sesizări penale ce va fi înaintată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în temeiul art. 291 alin. (1) din Codul de procedură penală. În acest context, constatările ce vizează aspectele de natură penală nu pot face obiectul informării de presă, întrucât faza de urmărire penală este o fază nepublică a procesului penal în conformitate cu prevederile art. 285 alin. (2) din Codul de procedură penală”, se menționează în finalul comunicatului.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....
Ultima oră
Pe aceeași temă