2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodMii de restaurante din Germania ar putea da faliment odată cu creșterea...

Mii de restaurante din Germania ar putea da faliment odată cu creșterea TVA-ului

Industria DEHOGA (n.r un fel de HORECA pentru România) din Germania nu trece printr-o perioadă foarte bună. Foarte multe firme vor intra în insolvență din cauza creșterii TVA-ului.

„12.000 de companii nu vor supraviețui. Fie vor renunța, fie vor intra în insolvență”, a declarat Ingrid Hartges de la DEHOGA, organismul pentru hoteluri și restaurante, potrivit Euronews.

Guvernul german tocmai a anunțat că va crește TVA-ul pentru mâncarea pe care restaurantele o servesc de la șapte la 19% începând cu luna ianuarie.

Berlinul a redus această taxă în urmă cu trei ani, când Covid-19 a afectat economia.

Proprietarii de restaurante sunt cu atât mai nemulțumiți cu cât, înainte de a deveni cancelar, Olaf Scholz a promis în campania electorală că taxa nu va reveni la nivelul de 19% de dinainte de Covid.

„Este o catastrofă pentru industria noastră”

Potrivit DEHOGA, organismul german pentru hoteluri și restaurante, mii de restaurante sunt acum în pericol.

„Aceasta este o catastrofă pentru industria noastră, pentru multe afaceri. Potrivit unui sondaj DEHOGA, 12.000 de companii nu vor supraviețui. Fie vor renunța, fie vor intra în insolvență”, a declarat, pentru Euronews, Ingrid Hartges, directorul executiv al DEHOGA.

Germania se alătură acum Danemarcei, Letoniei și Estoniei ca țări cu cea mai mare cotă de TVA pentru alimente din Uniunea Europeană, iar proprietarii de restaurante sunt îngrijorați.

Este cea mai recentă lovitură pentru restaurantele care, la fel ca restul sectorului hotelier, au suferit cel mai mult în blocajele Covid și îndură încă o iarnă cu costuri energetice ridicate.

„În urma deciziei, în plină inflație, pur și simplu nu putem face față la toate acestea singuri. Din păcate, cancelarul nu s-a ținut de cuvânt și este trist că sunt disponibile fonduri aparent nesfârșite pentru războaie, dar cetățenii care muncesc trebuie să analizeze din ce în ce mai mult fiecare cent”, a declarat pentru Euronews Philipp Satzer, proprietarul Alt-Berliner Gasthaus Julchen Hoppe.

Companiile de tip takeaway și cele de livrare nu vor fi afectate de creșterea TVA.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă