22.1 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăȘtirile zileiMii de persoane din Turcia protestează împotriva incendierii Coranului în Suedia

Mii de persoane din Turcia protestează împotriva incendierii Coranului în Suedia

Mii de persoane s-au adunat duminică (22 ianuarie) în orașul Batman, din Turcia, în sud-estul țării, pentru a protesta împotriva incidentului arderii Coranului în Suedia. Mulțimile care purtau Coranul au scandat „Dumnezeu este mare” în arabă, în orașul populat în principal de kurzi, potrivit Reuters.


Incendierea Coranului a fost realizată de Rasmus Paludan, liderul partidului politic danez de extremă dreaptă Hard Line, în fața Ambasadei Turciei la Stockholm.


Paludan, care are și cetățenie suedeză, a organizat în trecut o serie de demonstrații în care a ars Coranul.

Mii de persoane au protestat împotriva incendierii Coranului în Suedia într-un protest ce a fost orientat împotriva președintelui Erdogan


Pe permisul pe care l-a obținut de la poliția suedeză, se spune că protestul său a avut loc împotriva islamului și a ceea ce acesta a numit încercarea președintelui turc Tayyip Erdogan de a influența libertatea de exprimare în Suedia.


Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a spus că provocările islamofobe sunt îngrozitoare.
Sâmbătă, Turcia a declarat că, din cauza lipsei de măsuri de restricționare a protestelor, a anulat o vizită planificată la Ankara a ministrului suedez al apărării.

Poliţia a evacuat total parcul Gezi din Istanbul. Ce spune premierul Erdogan

Poliţia turcă a evacuat total, sâmbătă, parcul Gezi din Istanbul. Ocupanţii parcului Gezi din Istanbul, de unde a pornit mişcarea de contestare populară, fără precedent în Turcia din 2002, au anunţat sâmbătă continuarea protestelor începute în urmă cu două săptămâni, informează Mediafax.

„Vom continua rezistenţa împotriva oricărei nedreptăţi în ţara noastră (…) Nu este decât începutul, lupta noastră va continua!”, afirmă într-un comunicat postat online organizaţia Solidaritate Taksim, care coordonează manifestanţii.

„Astăzi suntem mai puternici, mai organizaţi şi mai optimişti decât în urmă cu 18 zile”, când un grup mic de militanţi ecologişti a început să campeze în parc pentru a se opune proiectului de amenajare al autorităţilor, subliniază Solidaritate Taksim într-un comunicat publicat după o noapte de dezbateri între ocupanţi.

După mai multe somaţii, forţele de ordine au intervenit cu tunuri de apă, apoi cu grenade lacrimogene, golind rapid piaţa, emblemă a mişcării de contestare care afectează Turcia de două săptămâni.


Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a somat, sâmbătă, pe ultimii manifestanţi care mai ocupă micul parc Gezi şi piaţa Taksim din Istanbul să evacueze aceste locuri până duminică, altminteri va da dispoziţie poliţiei să intervină, informează Realitatea.net.

‘Avem o reuniune publică mâine – duminică – la Istanbul. O spun clar: dacă piaţa Taksim nu este evacuată, forţele de ordine ale ţării vor şti cum să o evacueze’, a declarat premierul în faţa a zeci de mii de susţinători reuniţi de partidul său la Ankara.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Armata ucraineană: Ucraina a distrus radarele sistemelor ruseşti S-300, S-400 în Crimeea ocupată

Forţele ucrainene au distrus două radare ale sistemelor de apărare aeriană S-300 şi S-400 în mai multe zone din Crimeea ocupată în noaptea de...

Șeful NATO consideră armele nucleare „garanţia supremă de securitate” a NATO

Vorbind cu reporterii înainte de o reuniune de două zile a miniştrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles, care va include şi o reuniune...

Serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus în Germania

Se reintroduce serviciul militar obligatoriu în Germania. Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, este aşteptat să-şi prezinte propunerea privind serviciul militar obligatoriu, potrivit capital.ro. Se...
Ultima oră
Pe aceeași temă