Grevele la nivel național din Franța împotriva planurilor de reformă a pensiilor ale președintelui Emmanuel Macron au adus perturbări pe scară largă în serviciile de trenuri, livrările de combustibil, profesorii și-au părăsit locul de muncă și chiar colectorii de gunoi, în a șasea zi de proteste.
Șeful sindicatului CGT, Philippe Martinez, a declarat pentru Reuters că problema este dacă Macron își „respectă” cetățenii, potrivit Reuters.
Planurile lui Macron sunt de a crește vârsta de pensie cu doi ani, la 64 de ani.
Propunerea de a face oamenii să lucreze mai mult este profund nepopulară în rândul publicului larg, arată sondajele de opinie. Protestele de stradă au avut loc în peste 300 de orașe.
Planurile de reformă a pensiilor lui Macron au generat proteste în Franța, sindicatele acționând la unison
Principalele sindicate din Franța au acționat până acum cu o unitate rară, dar zilele și săptămânile următoare vor fi un test al capacității lor de a menține acel front unit.
CFDT, acum cel mai mare sindicat din Franța și, în general, orientat spre reformă, nu s-a angajat în grevele continue solicitate de CGT, stânga dură, Force Ouvriere și alții.
Guvernul insistă că planul său de reformă este esențial pentru a se asigura că sistemul de pensii nu se prăbușește.
Parizienii mărșăluiesc împotriva planurilor de reformă a pensiilor din Franța
Parizienii sunt în stradă și mărșăluiesc împotriva planurilor de reformă a pensiilor din Franța, planuri inițiate de președintele Macron.
Muncitorii aflați în grevă au întrerupt livrările la rafinăriile franceze, transportul public și școlile, marți (31 ianuarie), într-a doua zi de proteste la nivel național față de planul președintelui Emmanuel Macron de a-i face pe oameni să lucreze mai mult înainte de pensionare.
Mulțimi uriașe au mărșăluit prin orașele din Franța pentru a denunța o reformă care ridică vârsta de pensionare cu doi ani la 64 de ani și care este un test al capacității lui Macron de a trece prin schimbare acum, când și-a pierdut majoritatea de lucru în parlament.
Pe rețelele feroviare funcționau doar unul din trei trenuri TGV de mare viteză și chiar mai puține trenuri locale și regionale. Serviciile de la metroul din Paris au fost aruncate în dezordine.
La Paris, defilând în spatele pancartelor pe care scria „Reforma pensiilor, este un nu” și scandând „Pensionarea la 60 de ani, ne-am luptat să o obținem, ne vom lupta pentru a o păstra”, mulți au spus că vor ieși în stradă ori de câte ori este nevoie pentru ca guvernul să dea înapoi.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!