-0 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăMiere de la 1 august și sare de la 1 septembrie. Firmele...

Miere de la 1 august și sare de la 1 septembrie. Firmele vor suferi în urma noilor măsuri ale Guvernului

Guvernul vine cu vești bune de la 1 august, ca de la 1 septembrie să fie luate măsuri mai dure pentru a aduce bani mai mulți la buget și pentru a acoperi gaura bugetară. Ce lipsesc în acest moment sunt reformele pentru a atrage banii din PNRR și nicidecum continuare micilor daruri pentru populație, sunt de părere cei mai mulți experți.

Marcel Ciolacu a anunțat joi în ședința de Guvern că de la 1 august vor fi majorate tichetele de masă de la 30 la 35 de lei, o măsură anunțată chiar de la începutul anului.

”Creştem valoarea tichetelor de masă, măsură anunţată deja din prima săptămână de guvernare drept prioritate a acestui mandat. Majorăm această valoare de la 30 de lei la 35 de lei lunar, începând cu 1 august şi vom ajunge la 40 de lei, pe lună, de la 1 ianuarie 2024. Este un gest cât se poate de firesc, ţinând cont de inflaţia din acest an”, a spus premierul. 

De la 1 august 14 produse alimentare de bază se vor ieftini cu 20%, potrivit Ordonanței de guvern care prevede plafonarea prețurilor la produsele de bază de la această dată. Analiștii spun însă că este praf în ochi.

,,Pentru românii care vor merge la supermarket şi vor cumpăra doar alimentele de pe lista Guvernului, s-ar putea să fie o ieftinire între 10 şi 15%, dar nu mai mult.Dar nu poţi trăi doar cu acelea, asta e marea problemă. A fost doar o măsură cu iz electoral, nimic altceva. În economia reală, când un produs se ieftineşte, altele se scumpesc. Dacă voiam să rezolvăm într-adevăr problema, o rezolvam prin reducerea taxelor, apropo de faptul că se vorbeşte de creşterea taxelor.”, a declarat analistul Adrian Negrescu.

Noi măsuri fiscale de la 1 septembrie

Sindicaliştii din Cartel ALFA acuză că Guvernul Ciolacu se află în curs de a finaliza adoptarea pachetului de măsuri de austeritate fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali. Ei avertizează că aceste acţiuni ale guvernului creează premisele declanşării unei greve politice, conform noii legi a dialogului social, şi a unor conflicte sociale de amploare.

”CNS Cartel ALFA atrage atenţia guvernului că acţiunile de bună guvernare, pe care le impun inclusiv criteriile de aderare la OCDE, presupun în mod obligatoriu prezentarea publică a propunerilor de măsuri şi supunerea acestora analizei partenerilor sociali – patronate şi sindicate. In plus, o astfel de abordare coercitivă şi dictatorială din partea guvernului sapă şi mai adânc prăpastia dintre cetăţeni şi stat, erodează încrederea, încurajează lipsa de conformare la regulile generale şi încurajează comportamentele de evaziune”, susţin sindicaliştii, care notează că singurele informaţii disponibile despre intenţiile guvernului au fost cele prezentate „pe surse” de mass-media, uneori contradictorii.

Propunerile Guvernului Ciolacu de creştere a taxelor şi impozitelor pentru a acoperi gaura bugetară făcută tot de PSD şi PNL vor cauza instabilitate economică şi vor lovi în micii antreprenori cinstiţi şi persoanele fizice, transmite formaţiunea REPER.

”Propunerile Guvernului Ciolacu de creştere a taxelor şi impozitelor pentru a acoperi gaura bugetară făcută tot de PSD şi PNL vor cauza instabilitate economică şi vor lovi în micii antreprenori cinstiţi şi persoanele fizice.  Premierul Ciolacu trebuie să reconsidere imediat modificările fiscale grăbite şi să caute banii pentru echilibrarea bugetului de stat prin reducerea cheltuielilor inutile, desfiinţarea şi comasarea de ministere – cum ar fi comasarea Ministerului Familiei cu cel al Muncii – eliminarea pensiilor speciale ale primarilor şi ale altor funcţionari şi reducerea finanţării pentru partide politice printre altele”, anunţă formaţiunea într-un comunicat oficial. 

REPER atrage atenţia că ”în ceea ce priveşte eliminarea cotei de TVA de 5%, filozofia europeană asupra acestei cote super reduse este de a sprijini servicii esenţiale pentru dezvoltarea societăţii.

”Eliminarea acestei cote contravine, deci, principiilor fundamentale ale Uniunii Europene referitoare la solidaritatea socială şi nu poate fi nicidecum justificată de faptul că  Guvernul nu este eficient în colectarea taxelor”, arată partidul REPER.

Întrebat ce impact va avea asupra mediului de afaceri modificarea TVA, ministrul economiei Radu Oprea a răspuns la un post TV că încă sunt discuţii pe acest subiect şi că în unele domenii care ar putea afecta populaţia, cota TVA va fi cea mai mică.

”Noi am avut cotă unică în România şi s-a văzut că nu mai este cotă unică, că avem 4 tipuri de TVA şi diverse excepţii care au făcut să fie diferenţe foarte mari între diversele forme de impozitare ale diverselor activităţi din România. Sunt zone în care trebuie să consumi, cum sunt medicamentele, pe care trebuie să le consumi pentru că este vorba de sănătatea ta şi afectează în primul rând  pe cei cu venituri mici care vor avea mai puţini bani pentru alimente, ceea ce însemană că vor fi mai bolnavi şi vor avea nevoie de mai multe medicamente. Un cerc vicios. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple. A fost această discuţie că în locurile unde într-adevăr afectezi populaţia, pe cei cu venituri mici, cota de TVA trebuie să rămână cota mică a TVA-ului”, a declarat Oprea.

Concluzia este că Guvernul încearcă să vină cu vești bune de la 1 august pentru a acoperi măsurile dure care vor fi luate de la 1 septembrie, multe menite să afecteze firmele și persoanele fizice. Cu alte cuvinte, în lipsa unei reforme clare, Executivul dă o mână și ia cu două.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

USR îi transmite lui Klaus Iohannis că mandatul său s-a încheiat. „Nu mai are legitimitatea de a rămâne în funcție”

USR a transmis, duminică, președintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că mandatul său s-a încheiat pe 21 decembrie. Elena Lasconi, liderul...

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...

Nouă români evacuați din Mayotte cu ajutorul forțelor franceze

MAE precizează că situația românilor s-a aflat în atenția Consulatului General al României la Paris, încă din momentul producerii ciclonului Ministerul Afacerilor Externe a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă