Micul stat african Gabon a interzis României să ia cuvântul în Consiliul de Securitate al ONU.
Această situație a fost posibilă întrucât Gabonul deține, în luna octombrie 2022, funcția de președinte al Consiliului de Securitate.
La București, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a protestat față de această situație. Decizia Gabonului a fost cu atât mai ciudată cu cât, potrivit MAE, Misiunea Permanentă a României la ONU fusese anterior notificată că este înscrisă să ia cuvântul.
„Intervenţia României în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU ar fi contribuit la o mai bună informare a membrilor Consiliului pe teme umanitare, precum gestionarea situaţiei celor peste 2,6 milioane de refugiaţi ucraineni care au intrat în România de la începutul războiului şi privind sprijinul acordat exportului de cereale din Ucraina prin care se ameliorează accesul la alimente şi se atenuează criza alimentară provocată de Rusia la nivel global”, a transmis Ministerul român de Externe.
Reuniunea Consiliului de Securitate în care România n-a putut lua cuvântul a fost cea din 21 octombrie 2022. Ca și României, unei alte țări, Lituania, i s-a blocat intervenția în Consiliul de Securitate. Asemeni României, Lituania este membru NATO și UE și susține sancțiunile împotriva Rusiei.
Gabonul este un stat african dependent economic de Rusia
Consiliul de Securitate al ONU are cinci membri permamenți și zece membri nepermanenți. În această perioadă, Gabonul este în Consiliul de Securitate, ca membru nepermanent. Poziția Gabonului, prin care a blocat intervențiile României și Lituaniei, poate fi explicată prin faptul că Gabonul are relații de cooperare cu Rusia.
În aprilie 2022, Gabonul s-a opus unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU împotriva Rusiei. De asemenea, în septembrie 2022, Gabonul s-a abținut să voteze o rezoluție ONU care ar fi condamnat anexarea, de către Rusia, a patru regiuni din Ucraina: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Rezoluția din septembrie 2022 n-a mai fost adoptată întrucât Rusia s-a opus prin veto.
Merită amintit că însuși António Guterres, secretarul general al ONU, a criticat războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!