10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăPoliticăMetroul până la Otopeni va fi gata în 2027, susțin autoritățile

Metroul până la Otopeni va fi gata în 2027, susțin autoritățile

Autoritățile din România susțin că până în 2027 vom avea metrou până la aeroportul Otopeni. Mai exact, directorul Metrorex afirmă acest lucru. Compania a încheiat un contract pentru lotul al doilea din Magistrala 6 cu Agenţia Internaţională de Cooperare de la Tokyo.  

Pe de altă parte, specialiștii sunt de părere că finalizarea magistralelor 4 și 5 sunt mult mai importante.

Magistrala 6 este împărțită în două loturi. În total va avea 12 stații, de la stația 1 mai până la Aeroportul Otopeni și o lungime de peste 14 kilometri. Lucrările pentru primele 6 stații ar trebui să înceapă în iunie. Contractul este de peste 1,2 miliarde de lei fără TVA, bani din fonduri europene nerambursabile și din bugetul de stat, notează știrileprotv.ro.

“Eu sper ca tot ceea ce am încercat de un an de zile şi anume transferul acestei secţiuni de pe POIM sau POT pe PNRR, să se şi întâmple şi semnalele sunt pozitive şi la ultima şedinţă de guvern domnul ministru Boloş m-a asigurat că una din schimbările deja acceptate de Comisia Europeană în PNRR este acest schimb între M4 şi M6”, spune Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Cel de-al doilea lot costă în jur de 1.3 miliarde lei. Este finanțat de la bugetul de stat şi împrumutul de la Tokyo. Reamintim că în 2010 s-a semnat un acord cu japonezii, dar a fost nevoie de alți 13 ani pentru a semna contractul pentru realizarea liniei de metrou.

“În perioada următoare va fi lansată documentația pentru lucrările de arhitectură, cale de rulare, instalații electromecanice și curenți slabi, urmând ca până la finalul anului să lansăm și procedura pentru sistemul de automatizare trafic, precum și achiziția a 12 trenuri de metrou, care vor deservi Magistrala 6”, spune Mariana Miclăuș, directorul general al Metrorex.

“Eu sunt convins că deja circulăm cu metroul prin București de la 1 Mai și până la Otopeni și circulăm cu siguranță în 2027 într-un univers paralel. Și prin Rahova cu metroul și prin Pantelimon și prin Giurgiului și pe la Filaret, apropo de toate magistralele care sunt importante în momentul de față în București și nu magistrala care ar trebui să ducă niște călători la Otopeni”, e de părere Ionuţ Ciurea, Asociația Pro Infrastructură.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă