Poliția Română avertizează publicul cu privire la o creștere semnificativă a înșelătoriilor prin metoda „citațiilor false”, după ce sute de persoane au raportat astfel de incidente de la începutul anului.
Polițiștii subliniază importanța de a nu reacționa la solicitările din aceste mesaje false.
Recomandările lor sunt clare: nu sunați la numerele de telefon indicate, nu furnizați date personale sau financiare, nu descărcați fișiere atașate și nu accesați linkurile din mesajele suspecte.
Cel mai sigur este să ștergeți mesajul imediat.
Dacă ați căzut în capcană și ați oferit informații sau bani escrocilor, este crucial să depuneți o plângere la poliție. Anchetatorii asigură discreția necesară, chiar dacă unele dintre aceste escrocherii implică aspecte delicate, cum ar fi viața sexuală a victimelor.
Escrocii au perfecționat recent metoda, astfel încât citațiile false par din ce în ce mai autentice, incluzând ștampile, semnături și nume reale ale unor ofițeri și servicii de poliție.
Poliția reamintește că, în cazul unor suspiciuni reale de infracțiuni, autoritățile nu vor trimite citații prin email sau rețele sociale și nu vor solicita date bancare.