20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalMercenarii Wagner au statut în Belarus de organizație educațională

Mercenarii Wagner au statut în Belarus de organizație educațională

Compania privată rusească de mercenari (PMC) Wagner a fost înregistrată în Belarus ca organizație educațională, potrivit informațiilor publicate în Registrul de stat unificat al entităților juridice și al întreprinzătorilor individuali din Belarus, relatează CNN, potrivit hotnews.ro.

Potrivit registrului, entitatea juridică cu numele de „Grupul Wagner” a fost înregistrată la 3 august a.c. de către Comitetul executiv al districtului Osipovichi, în satul Tsel din districtul Osipovichi, din regiunea Mogilev din Belarus.

Grupul Wagner și-a declarat ca singură activitate cea educațională, potrivit registrului.

Amintim că, în iulie, mercenarii Wagner și-au înființat o tabără pe teritoriul bazei militare din apropierea orașului Osipovichi din Belarus, după revolta eșuată împotriva conducerii armatei ruse, în luna iunie.

Cum a ajuns Wagner în Belarus
În virtutea acordului mediat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi care a pus capăt revoltei armate din 23-24 iunie, Prigojin a acceptat să se stabilească în Belarus, în timp ce luptătorii Wagner au trebuit să aleagă între venirea împreună cu el în această ţară, intrarea în rândul trupelor regulate ale armatei ruse sau revenirea la casele lor. Deşi căzut în dizgraţie după marşul pornit asupra Moscovei, Prigojin a avut ulterior o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin la Kremlin.

După mai multe săptămâni de incertitudine, Ministerul belarus al Apărării a anunţat în 14 iulie sosirea primelor coloane de combatanţi Wagner. Apoi, pe 19 iulie, Prigojin a publicat din Belarus o înregistrare video în care salută venirea luptătorilor săi, pe care i-a asigurat că se vor putea întoarce în Africa, unde gruparea Wagner are contracte, dar nu a exclus în viitor o revenire a lor pe frontul din Ucraina.

Combatanţii Wagner care vor rămâne în Belarus urmează să transforme armata acestei ţări în „a doua din lume”, a susţinut Prigojin, asigurând că, dacă va fi nevoie, vor participa direct la apărarea acestei ţări.

În ziua următoare, armata belarusă a anunţat desfăşurarea unor exerciţii comune cu gruparea Wagner în apropierea graniţei cu Polonia, ţară care a reacţionat imediat prin trimiterea de unităţi militare în zonă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...

Motivul incredibil pentru care Kristi Noem, om politic din SUA, și-a ucis câinele

Kristi Noem a spus că a relatat întâmplarea pentru a demonstra că este dispusă să facă lucruri care sunt „dificile şi urâte” atât în...

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...
Ultima oră
Pe aceeași temă