O echipă de dentiști japonezi a început să testeze un medicament revoluționar care ar putea permite oamenilor să își regenereze dinții pierduți, o tehnologie care promite să ofere o alternativă la proteze și implanturi dentare.
Deși oamenii și majoritatea mamiferelor nu își pot regenera dinții, în ciuda faptului că reptilele și peștii o fac regulat, cercetătorii japonezi susțin că există un set ascuns de muguri dentari de-a treia generație, care pot fi activați pentru a crește dinți noi. Acestea sunt localizate sub gingii și sunt inactivi până acum.
CITEȘTE ȘI – Zece ani de închisoare pentru stomatologul acuzat de agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai
Medicamentul care regenerează dinții
Katsu Takahashi, șeful chirurgiei orale de la Spitalul de Cercetare Medicală Kitano din Osaka, a început testele clinice la Spitalul Universitar din Kyoto în octombrie, administrând un medicament experimental care ar putea stimula creșterea acestora, notează AFP.
Este o tehnologie complet nouă, susține Takahashi, care afirmă că restaurarea dinților naturali ar aduce beneficii semnificative față de soluțiile actuale, care sunt invazive și costisitoare.
Studiile anterioare realizate pe șoareci și nurci au arătat că blocarea unei proteine numite USAG-1 poate activa acest al treilea set de dinți. Cercetările au arătat deja fotografii din laborator cu dinți regenerați în cazul animalelor.
Testele pe șoareci au arătat că tratamentele cu anticorpi pot stimula regenerarea dinților, iar cercetătorii consideră că acest lucru ar putea reprezenta o inovație importantă în tratamentele pentru anomaliile dentare ale oamenilor.
În prezent, cercetătorii japonezi se concentrează pe pacienții care suferă de o condiție genetică rară, care afectează aproximativ 0,1% din populație și care le provoacă dificultăți severe în mestecat din cauza pierderii unui număr mare de dinți permanenți.
Această boală este întâlnită frecvent în Japonia, iar pacienții, în special adolescenții, poartă măști faciale pentru a-și ascunde golurile din gură. Medicamentul experimental este destinat în primul rând copiilor, iar cercetătorii speră să-l facă disponibil până în 2030.
Profesorul Angray Kang de la Universitatea Queen Mary din Londra consideră că grupul condus de Takahashi este în fruntea acestui domeniu și că tratamentele lor au un mare potențial.
Deși există încă multe întrebări și necunoscute, în special în ceea ce privește aplicabilitatea la oameni, metoda folosită de Takahashi este considerată inovatoare și promițătoare.
Un alt expert, Chengfei Zhang, profesor la Universitatea din Hong Kong, a declarat că afirmația că oamenii ar putea avea muguri dentari latenti capabili să regenereze un al treilea set de dinți este revoluționară, dar și controversată. El subliniază că rezultatele observate la animale nu se traduc neapărat direct la oameni.
Cu toate acestea, Takahashi rămâne încrezător că tehnologia va putea controla locul în care va crește un dinte nou și că, dacă acesta crește într-o poziție greșită, poate fi mutat prin ortodonție sau transplant.
În prezent, cercetătorii se concentrează pe testarea siguranței medicamentului pe adulți sănătoși, iar regenerarea dinților nu este un obiectiv direct al studiului, dar există șanse ca acest lucru să se întâmple și să confirme eficiența tratamentului.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!