-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSănătateMedicament retras din farmacii! Atenție mare - poate provoca efecte secundare

Medicament retras din farmacii! Atenție mare – poate provoca efecte secundare

Atenție! Medicament retras din farmacii. Acesta poate provoca efecte secundare „potențial fatale”, se arată într-un comunicat.

Medicament retras din farmacii

Clonazepam, medicament folosit pentru tratarea anxietății și epilepsiei, a fost retras urgent din farmaciile din SUA din cauza unei greșeli de etichetare care poate avea consecințe grave, inclusiv efecte secundare „potențial fatale”.

Producătorul Endo Inc. a anunțat retragerea a 16 loturi după ce s-a descoperit că etichetele aveau concentrații și coduri naționale de medicamente (NDC) incorecte, o eroare atribuită unui ambalator terț.

CITEȘTE ȘI – Concurs intrare rezidențiat: 10.000 de absolvenți își dispută locurile și posturile în sistemul medical românesc

Riscurile identificate

  • Efecte secundare: Sedare semnificativă, confuzie, amețeli, reflexe diminuate, ataxie, hipotonie.
  • Complicații severe: Probleme respiratorii, cu risc crescut pentru pacienții cu boli pulmonare sau care iau alte medicamente cu efect similar.
  • Categorii vulnerabile: Pacienți aflați pe doze mari sau cu comorbidități.

Așadar, acest medicament retras din farmacii poate pune viața în pericol, în special în cazuri de administrare necorespunzătoare. Până acum, nu au fost înregistrate cazuri.

În România, Clonazepamul este disponibil în farmacii și utilizat în principal pentru tratarea epilepsiei la sugari, copii și adulți.

Medicamentul, care aparține grupului benzodiazepinelor, este comercializat sub formă de flacoane cu 50 de comprimate de 0.5 mg, la un preț de aproximativ 10 lei.

Pentru siguranță, pacienții care folosesc Clonazepam sunt sfătuiți să consulte medicul înainte de a continua tratamentul, mai ales în cazul medicamentelor achiziționate din alte surse sau în urma călătoriilor internaționale.

Mai exact, clonazepamul este un medicament din clasa benzodiazepinelor, utilizat în principal pentru tratarea tulburărilor de anxietate, epilepsiei și insomniei severe. Acționează prin calmarea sistemului nervos central, reducând activitatea cerebrală excesivă și inducând o stare de relaxare.

Este recunoscut pentru eficiența sa în controlul convulsiilor și al atacurilor de panică, dar utilizarea pe termen lung poate provoca dependență și efecte secundare, precum somnolența sau amețelile. Prescrierea și administrarea acestuia trebuie supravegheate strict de un medic specialist.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Consultări la Cotroceni: Klaus Iohannis a discutat cu liderii partidelor pentru formarea noului Guvern

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat partidele parlamentare duminică, la Palatul Cotroceni, pentru consultări privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru. Partidele PSD, PNL, UDMR...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Vânzări de acțiuni Revolut de peste 1 miliard de dolari după obținerea licenței bancare în Marea Britanie

Angajații și investitorii timpurii ai fintech-ului Revolut au vândut acțiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari începând cu luna august, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă