Kevin McCarthy, înalt oficial al SUA, a pledat pentru livrările mai rapide de arme către Taiwan ce este potențial amenințat de China.
Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Kevin McCarthy, a declarat că el și un grup bipartizan de parlamentari au avut o discuție foarte productivă cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen miercuri (5 aprilie), potrivit Reuters.
McCarthy a spus că au discutat despre cum să grăbească livrările de arme către Taiwan.
„ Trebuie să continuăm vânzările de arme către Taiwan și să ne asigurăm că aceste vânzări ajung la Taiwan, în timp util. În al doilea rând, trebuie să ne consolidăm cooperarea economică, în special comerțul și tehnologia. În al treilea rând, trebuie să continuăm să ne promovăm valorile noastre pe scena mondială.”
McCarthy susține livrările de arme către Taiwan cât mai urgent ca o modalitate eficientă de a descuraja China să atace micul stat
„ Scopul nostru este ca ipoteza(n.r.- atacarea de către China a Taiwanului) să nu se concretizeze niciodată. Și ceea ce știm de-a lungul istoriei, cea mai bună modalitate de a face asta, este să furnizăm arme care să permită oamenilor să descurajeze războiul. Să furnizăm arme pentru ca oamenii să se poată apăra. Este o lecție critică pe care am învățat-o din Ucraina”.
McCarthy a devenit cea mai înaltă personalitate din SUA care s-a întâlnit cu un lider taiwanez pe teritoriul american din 1979 încoace, în ciuda amenințărilor de represalii din partea Chinei, care pretinde că Taiwanul autonom este al său.
Casa Albă către China: Nu folosiți vizita președintelui din Taiwan în SUA ca „pretext”
Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale de la Casa Albă, John Kirby, a declarat miercuri (29 martie) reporterilor cum China nu ar trebui să folosească o escală a președintelui din Taiwan Tsai Ing-wen în Statele Unite(SUA) ca pretext pentru a spori activitatea agresivă împotriva insulei.
„ Suntem conștienți că lucrurile sunt tensionate în acest moment” între Statele Unite și China, a spus Kirby, dar a cerut Beijingului să mențină deschise liniile de comunicare.
China revendică Taiwanul ca fiind al său și a promis că va relua insula ce se auto-conduce, chiar și prin forță, dacă este necesar.
Kirby a spus că Washington-ul încă dorește să reprogrameze o călătorie la Beijing a secretarului de stat Antony Blinken, care a fost amânată când un presupus balon spion chinez a tranzitat Statele Unite și a fost doborât de un avion de luptă american.
VIDEO: Taiwanul este sfidător, în timp ce China avertizează cu privire la represalii în cazul unei călătorii în SUA
Presiunea externă nu va împiedica Taiwanul să se implice în relația cu alte țări, a declarat miercuri președintele Tsai Ing-wen la plecarea în Statele Unite, într-o notă sfidătoare, după ce China a amenințat cu represalii dacă se va întâlni cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!