37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInternaționalMassoud Pezeshkian este noul președinte al Iranului. Promite „unitate și coeziune”

Massoud Pezeshkian este noul președinte al Iranului. Promite „unitate și coeziune”

Massoud Pezeshkian a fost ales noul președinte al Iranului, învingându-l pe rivalul conservator Saeed Jalili, conform BBC. Pezeshkian a obținut 53,3% din cele peste 30 de milioane de voturi numărate, în timp ce Jalili a acumulat 44,3%.

Al doilea tur de scrutin al alegerilor din Iran a avut loc după ce niciun candidat nu a reușit să obțină majoritatea în primul tur al alegerilor din 28 iunie, care a înregistrat o prezență scăzută la vot de 40%.

Alegerile au fost organizate după moartea fostului președinte Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter în mai. Ministerul iranian de Interne declarase anterior că Pezeshkian era în frunte, estimând o prezență la vot de aproximativ 50%.

Chiar înainte ca rezultatele finale să fie anunțate, susținătorii lui Pezeshkian au ieșit pe străzi în Teheran și în alte orașe pentru a sărbători.

Massoud Pezeshkian este de meserie chirug

Dr. Pezeshkian, fost chirurg cardiac, este cunoscut pentru criticile sale la adresa poliției morale din Iran și pentru promisiunile de „unitate și coeziune”, precum și de încheiere a „izolării” Iranului.

El a cerut „negocieri constructive” cu puterile occidentale pentru reînnoirea acordului nuclear din 2015, în care Iranul a fost de acord să-și limiteze programul nuclear în schimbul relaxării sancțiunilor.

Rivalul său, Saeed Jalili, este cunoscut pentru poziția sa dură anti-occidentală și opoziția față de restabilirea acordului nuclear, considerând că acesta a depășit „liniile roșii” ale Iranului. Prezența la vot în al doilea tur a fost de 50%, mai mare decât în primul tur, dar totuși scăzută.

Nemulțumirea larg răspândită a dus la boicotarea alegerilor de către milioane de oameni.

Unii alegători care nu au votat în primul tur au fost convinși să participe în al doilea tur pentru a-l împiedica pe Jalili să devină președinte, temându-se că victoria lui ar aduce mai multe sancțiuni și izolare pentru Iran.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttp://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă