2.5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăMasa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma de 800 de lei, ceea ce arată că la o primă vedere vorbim despre majorări de 20%.

Mielul, produs vedetă, aflat pe mesele româmilor va fi mai scump față de anul trecut, iar românii vor scoate din buzunar chiar și 60 de lei pentru un kilogram de carne. Cei mai mulți așteaptă să cumpere măcar un kilogram de miel la ofertă, măcar de poftă.

Potrivit INS, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 2,81% comparativ cu martie 2023. Cel mai mult au crescut prețurile la conservele din fructe, peste 12 procente, și la carnea de vită, peste 10%. De asemenea, peștele este mai scump cu 8 procente, iar brânzeturile, cu 5 procente.

Prețurile principalelor produse tradiționale de Paște

În 2024, produsele pentru masa de Paște se vor apropia de suma de 1.000 de lei sau chiar o vor depăși, spun specialiștii. Pentru cozonac, cetățenii vor plăti sume cuprinse între 18 și 40 de lei.

Pasca poate ajunge la 50-60 de lei. Legumele au și ele prețuri mai mari față de 2023. Roșiile pot trece de 12 lei pe kilogram, iar castraveții se apropie de 10 lei. Iată și alte prețuri ale alimentelor tradiționale:vopsea de ouă – 10 lei, carne tocată de porc: 25-28 de lei/kg, carne de miel: 30-60 de lei/kg, drob: 40-60 de lei/kg, brânză proaspătă de vacă: 20-25 de lei/kg, o legătură de ceapă verde: 2 lei, piept de pui: 30 de lei/kg, iepuraș de ciocolată pentru Paște: 6-8 lei, ouă de ciocolată: 12 lei/80 g.

România, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană

România a avut în luna martie cea mai mare inflatie din Uniunea Europeană, de 6,7%, la mare distantă de următoarea clasată, Croatia, cu 4,9%, arată datele publicate miercuri de Biroul european de Statistică Eurostat.

Media la nivelul UE a fost de 2,6%, în scădere de la 2,8% în februarie, în timp ce în martie 2023 rata inflatiei era de 8,3%. În zona euro, rata medie a fost de 2,4%.

Tările membre care s-au bucurat de cele mai mici rate ale inflatiei au fost Lituania  (0,4%), Finlanda (0,6%) şi Danemarca (0,8%).

La polul opus se află România, Croatia, Estonia şi Austria (ultimele două cu 4,1%).

Totuşi, situatia din România s-a ameliorat fată de februarie, când inflatia anuală era de 7,1%. În cazul Croatiei şi Austriei, rata este în creştere în martie.

Prețuri plafonate la alimentele de bază

Măsura de plafonare a prețurilor la unele alimente ar fi expirat la finalul lunii martie, dar proiectul de lege care permite prelungirea acestei perioade până la finalul anului a fost promulgat. Astfel, la 17 produse agricole și alimentare de bază, prețul va rămâne plafonat până la 31 decembrie 2024.

Legea limitează adaosurile comerciale la cel mult 20% la aceste alimente de bază, începând de anul trecut din august. Inițial a fost valabilă trei luni, apoi s-a prelungit până în martie, iar acum, până la finalul anului.

Vacanțele, mai scumpe cu 10 la sută față de anul trecut

Hotelierii spun că și ei au fost nevoiți la rândul său să majoreze tarifele cu cel puțin 10 la sută, ca urmare a scumpirilor acumulate.

În Maramureș, o ofertă asemănătoare ajunge la 1500 de lei de persoană pentru întreaga vacanță, plus cin

Majoritatea unităților de cazare au creat meniuri complete și oferte speciale. Spre exemplu, turiștii care vor ceva deosebit, unde mâncărurile alese și bio se îmbină cu tradițiile locale, pot ajunge să dea și 3000 de lei de persoană pentru un sejur de trei nopți în Bucovina. O altă pensiune din zonă, unde poți participa și la obiceiul din străbuni al încondeierii ouălelor, plus mese tradiționale, ajunge la aproape 500 de euro de persoană.

În Deltă, un sejur all inclusive, care include și două excursii cu barca de trei ore fiecare, poate ajunge la 1700 de lei de persoană pentru trei zile, dar puteți găsi și cazare la 5 stele în zonă, cu totul inclus, la 300 de euro de persoană.

Pe litoral, prețurile sunt cam la fel, iar un hotel de patru-cinci stele are o ofertă de 177 de euro pe noapte, iar în stațiuni precum Vama Veche, doar cazarea, fără nimic altceva asigura, în perioada 1 mai – Paște, poate fi între 400 și 500 de lei pe noapte.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Andrei Borza, decizie curajoasă! A refuzat un milion de euro din Arabia Saudită pentru a juca în Serie A

Andrei Borza, fundașul lateral stânga al Rapidului, este aproape de un transfer în Serie A, după ce a respins o ofertă uriașă din Arabia...

Calea Victoriei din Bucureşti, în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume

Calea Victoriei, principala arteră comercială din România, a urcat pe locul 38 la nivel global în clasamentul celor mai scumpe destinaţii de retail, conform...

Călin Georgescu, primele declarații după victoria din primul tur al alegerilor prezidențiale – VIDEO

Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale din 2024 care a intrat în turul doi de pe primul loc, a respins acuzațiile de extremism,...
Ultima oră
Pe aceeași temă