7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInternaționalMark Rutte le cere statelor membre NATO să treacă la o "mentalitate...

Mark Rutte le cere statelor membre NATO să treacă la o „mentalitate de război”. Bugetul apărării majorat la 3% din PIB

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a cerut joi statelor membre ale Alianţei să treacă la o „mentalitate de război” şi să-şi crească bugetele Apărării către 3% din PIB şi, de asemenea, producţia militară pentru a fi pregătite în faţa ameninţărilor Rusiei, a căreia agresiune lansată împotriva Ucrainei în februarie 2022 a provocat până în prezent, potrivit lui, peste un milion de victime, morţi şi răniţi însumaţi în ambele tabere, transmit agenţiile Reuters şi DPA.

„Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”, a spus Rutte într-un discurs la o conferinţă organizată la Bruxelles de centrul de reflecţie Carnegie Europe.

„Nu suntem pregătiţi pentru ceea ce vine în calea noastră în 4-5 ani”, consideră secretarul general al NATO. Prin urmare, a indicat el, „este momentul să trecem la o mentalitate de război, să creştem turaţia producţiei militare şi a cheltuielile de apărare”, în timp ce numai 23 din cele 32 de state membre ale Alianţei vor atinge anul acesta obiectivul de 2% din PIB asumat în cadrul NATO pentru bugetele Apărării.

„În timpul Războiului Rece, europenii cheltuiau pentru Apărare mult peste 3% din PIB-ul lor”, a argumentat Rutte. Sugestia sa corespunde şi solicitării preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care de asemenea le-a cerut statelor NATO să-şi crească bugetele Apărării la 3% din PIB, iar într-un interviu publicat în weekend el a spus că ar putea lua în considerare ieşirea SUA din NATO dacă celelalte state membre „nu-şi plătesc facturile”.

În discursul său de joi, Mark Rutte a insistat şi asupra creşterii producţiei militare, solicitându-le guvernelor „să înceteze ridicarea de bariere între ele şi între industrii, bănci şi fonduri de pensii”. „Sunt bani pe masă şi (resursele financiare destinate Apărării n.red.) vor continua să crească. Prin urmare, îndrăzniţi să inovaţi şi să vă asumaţi riscuri!”, a îndemnat el industria militară.

Peste 1 milion de morți și răniți a făcut acest conflict din februarie 2022 până în prezent

Cât despre războiul din Ucraina lansat de Rusia în februarie 2022, NATO estimează că, până în prezent, peste un milion de persoane au fost ucise sau rănite în acest conflict. „În fiecare zi, sunt peste 10.000 de morţi sau răniţi (însumaţi) în toate taberele în (războiul din) Ucraina”, a precizat Rutte în acelaşi discurs.

Donald Trump a oferit recent o estimare asemănătoare, respectiv circa 400.000 de victime, morţi şi răniţi, în tabăra ucraineană şi circa 600.000 în cea rusă. În urma unei discuţii avute sâmbătă la Paris cu preşedinţii ucrainean şi francez, Volodimir Zelenski şi Emmanuel Macron, viitorul preşedinte al SUA a cerut o încetare imediată a focului şi negocieri între Ucraina şi Rusia pentru a opri această „nebunie”.

Zelenski a susţinut că aproximativ 43.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în acest război şi circa 370.000 răniţi, iar dintre cei din urmă aproximativ jumătate au revenit în armată după tratament.

Potrivit cotidianului american Wall Street Journal, o estimare confidenţială ucraineană, care datează însă de la începutul acestui an, indica până atunci circa 80.000 de morţi şi aproximativ 400.000 de răniţi în rândurile armatei ucrainene. Pentru tabăra rusă, o estimare făcută de presa rusă de opoziţie pe baza datelor notariale arată cel puţin 120.000 de morţi, în timp ce serviciile secrete occidentale au estimări variabile, unele menţionând până la 200.000 de morţi şi 400.000 de răniţi.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Creșterea cazurilor de cancer colorectal la persoanele tinere, un fenomen global îngrijorător

Rata cazurilor de cancer colorectal este în creștere în rândul adulților tineri, sub vârsta de 50 de ani, un fenomen observat în multe țări,...

România își află adversarele din preliminariile CM 2026. Detalii despre tragerea la sorți și posibilele echipe din grupă

Naționala de fotbal a României își va cunoaște vineri, 15 decembrie, adversarele din preliminariile Cupei Mondiale 2026. Evenimentul va avea loc la Zurich, începând...

Google lansează primul model de inteligență artificială Gemini 2.0

Google a lansat prima versiune a noii sale familii de modele AI Gemini 2.0, denumită Gemini 2.0 Flash. Acest model este disponibil global într-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă