În Italia, marile companii au început să își pregătească propriile cadre de angajați, creând academii profesionale pentru a forma viitori muncitori, arată un raport Reuters.
Aceste școli vocaționale sunt gestionate și finanțate de companii, care au devenit frustrate de lipsa de calificare a candidaților de pe piața muncii din Italia.
„Dacă nu există pregătirea necesară, o oferim noi”, a declarat Gianluca Grondona, director de PR la Webuild, cea mai mare companie de construcții din Italia, care a inițiat un program propriu de instruire profesională.
Lipsa unei pregătiri adecvate pentru cerințele economiei este o problemă majoră în Italia, țara cu cea mai scăzută rată de ocupare a forței de muncă din Uniunea Europeană.
Productivitatea economică stagnează de peste două decenii, iar școlile vocaționale sunt mai puține și mai puțin frecventate în comparație cu alte țări europene, potrivit unui raport al think-tank-ului Prometeia.
Chiar și acele instituții care există nu reușesc să formeze forța de muncă cerută de piață.
Mulți tineri italieni studiază discipline care nu au cerere pe piață, precum științele umaniste. Companii precum Webuild, Fincantieri (specializată în construcția de nave) și Ferrovie dello Stato (FS), operatorul feroviar de stat, au decis să nu se mai bazeze pe sistemul educațional tradițional și au creat parteneriate cu licee și universități pentru a oferi cursuri specializate.
Webuild vizează să formeze 3.000 de profesioniști în următorii trei ani, dintr-un total de 10.000 de „studenți” în academiile sale profesionale.
Problema este mai acută în Italia, unde populația îmbătrânește rapid, iar companiile nu reușesc să acopere 45% din cererea de forță de muncă.