23.3 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInternaționalMarea Britanie are progrese semnificative în negocierile cu Spania legat de enclava...

Marea Britanie are progrese semnificative în negocierile cu Spania legat de enclava britanică Gibraltar

Ministrul de externe din Marea Britanie, James Cleverly, a vorbit miercuri despre “progrese semnificative” în negocierile cu Spania privind viitoarele reguli de liberă circulaţie la frontiera cu enclava britanică Gibraltar după Brexit, notează AFP.

“Au fost înregistrate progrese semnificative (…) inclusiv în discuţiile privind textul acordului (între Regatul Unit şi Spania) şi aplicarea acestuia”, a declarat James Cleverly în cursul unei conferinţe de presă la Madrid cu omologul său spaniol, José Manuel Albares, potrivit agerpres.ro.

La sfârşitul anului 2020, Madridul şi Londra au ajuns in extremis la un acord-cadru provizoriu privind Gibraltarul, pentru a se asigura că această enclavă britanică situată în sudul Spaniei beneficiază de acordurile europene Schengen, în pofida Brexit-ului. Detaliile acestui acord au rămas însă de definit.

Marea Britanie a înregistrat progrese semnificative în negocierile cu Spania legat de statutul pe care-l va avea peninsula Gibraltar

“Suntem pe deplin angajaţi pentru a ajunge la un acord cât mai repede posibil”, care “să protejeze poziţiile noastre respective cu privire la suveranitate” şi care “ar putea stimula un nivel de creştere economică fără precedent pentru toţi în regiune”, a afirmat James Cleverly, fără alte detalii.

José Manuel Albares a reamintit propunerea comună a Spaniei şi a Comisiei Europene pentru Regatul Unit, anunţată la sfârşitul lui noiembrie, şi care prevede în special “dispariţia gardului” care separă cele două teritorii.

Miercuri, cei doi miniştri nu au detaliat agenda acestor negocieri.

Regulile Schengen garantează libera circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor între cei 26 de membri ai săi, dar Gibraltarul nu poate deveni membru Schengen, nefiind un stat suveran.

Planul propus de Madrid şi Bruxelles prevede în special că “Spania, în numele UE, exercită controlul şi protecţia pieţei interne, în măsura în care controalele vamale dintre Spania şi Gibraltar vor dispărea”.

Aproximativ 15.000 de persoane, majoritatea spanioli, trec frontiera în fiecare zi pentru a merge în acest teritoriu britanic cu peste 34.000 de locuitori pentru a lucra acolo.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Iohannis a promulgat două legi și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi două legi și a eliberat din funcție doi procurori. Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, remis cotidianului...

VIDEO. Julian Assange a fost eliberat

"Julian Assange este liber", părăsind Marea Britanie şi închisoarea de înaltă securitate de lângă Londra unde a fost încarcerat timp de cinci ani, a...

Raidurile aeriene israeliene au ucis cel puțin 24 de persoane în orașul Gaza

Forțele israeliene au ucis cel puțin 24 de palestinieni în trei atacuri aeriene separate asupra orașului Gaza, marți dimineață, printre morți numărându-se și o...
Ultima oră
Pe aceeași temă