România nu va avea anul acesta „sub nicio formă” un deficit bugetar mai mare de 6%, a declarat joi, la Bruxelles, premierul Marcel Ciolacu, care a informat că în şedinţa de Guvern de vineri va fi adoptată o nouă ordonanţă de urgenţă cu privire la cheltuielile bugetare, atât la nivel central, cât şi local, potrivit agerpres.ro.
El a fost întrebat dacă ţara noastră se va încadra, până la finalul anului, în ţinta de deficit de 5,5%.
„Noi încercăm în continuare să ne încadrăm în 4,4%, asta este ţinta asumată de către România, dar avem şi această discuţie că este posibil să depăşim acest deficit. Sub nicio formă nu vom avea un deficit mai mare de 6%. Conform uzanţelor, el trebuie să fie cel puţin cu 0,5% mai mic decât 6,2, cât a fost anul anterior”, a explicat Ciolacu.
Guvernul urmează să adopte vineri o ordonanţă de urgenţă cu privire la reducerea cheltuielilor bugetare, a transmis prim-ministrul.
„Cred că, mai mult ca sigur, săptămâna viitoare, ministrul Finanţelor cu echipa tehnică şi cu echipa tehnică de la MIPE vor mai avea o deplasare la Comisia Europeană să detalieze. Mâine, eu, în şedinţă de Guvern, voi adopta o nouă ordonanţă de urgenţă în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Dacă vom lua aceste măsuri, nu există niciun risc în ceea ce priveşte blocarea fondurilor europene. Aceasta este cea mai mare miză pe care am avut-o de la începutul mandatului şi pe care o am în continuare”, a transmis Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu, la fabrica Ford Otosan din Craiova: „Impozitarea cu 1% nu afectează marile companii”
Premierul Marcel Ciolacu a precizat marţi că măsura asumată de Guvern privind plata unui impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro nu va afecta marile firme care au investit în economia românească, având în vedere că „tot ce înseamnă investiţie se dă la o parte, nu intră în această regulă”.
El a răspuns astfel întrebat fiind cum ajută Guvernul companiile din industria auto românească, pornind de la o afirmaţie a sa în acest sens făcută la fabrica Ford Otosan din Craiova şi dacă impozitul de 1% care urmează să se aplice pentru firmele cu cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro afectează aceste companii.
„Nu, nu afectează. Nu afectează companiile de nivelul Ford Otosan. Sunt investiţii… am detaliat de fiecare dată, tot ce înseamnă investiţie se dă la o parte. Tot ce au investit, şi normal că nu-i afectează, fiindcă, cei de la Craiova sunt una dintre marile companii care au investit foarte mult. Acea sumă nu intră în această regulă, nu-i afectează absolut deloc”, a declarat Marcel Ciolacu.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!