Malta a legalizat consumul de canabis pentru uz personal, fiind prima țară europeană care a luat o astfel de decizie atât de controversată. O lege în acest sens a fost votată, marți, în Parlament.
Proiectul de lege a fost promovat de ministrul Egalității, Owen Bonnici, care a declarat că în acest fel ar putea fi combătut traficul de droguri. „Vom reduce traficul de droguri, asigurându-ne că oamenii care consumă canabis o pot face de acum încolo legal”, a spus el.Practic, odată legalizat consumul de canabis, se va înființa și o instituție care va reglementa vânzarea acestui drog. Astfel fenimenul va putea fi ținut în frâu.
Evident, au fost multe voci împotrivă, care s-au opus vehement acestui proiect de lege care permite cultivarea, consumul șideținerea de canabis pentru uz personal, în scopuri recreative. Este vorba despre opoziția de centru-dreapta, anumite asociații medicale, dar și biserică.
Fumatul de canabis în public va rămâne însă ilegal. Mai mult, cine este prins consumând canabis în fața unui copil va fi pasibil de amenzi cuprinse între 340 și 564 USD.
Malta a legalizat și consumul de canabis medicinal
Malta, care a legalizat consumul de canabis pentru uz personal, încearcă, de asemenea, să se poziționeze ca lider european și în producția de canabis medicinal, având o legislație aprobată în acest sens încă din anul 2018. Practic, în această țară este permis prin lege ca drogul să fie folosit în scopuri medicinale și de cercetare.
Țările de Jos au, de asemenea, o atitudine liberală față de canabis, permițând vânzarea de cantități mici. Î
În Luxemburg există, de asemenea, planuri pentru legalizarea acestui drog, iar legea ar putea intra în vigoare în octombrie 2022. Deocamdată, sunt doar discuții pe această temă. Parlamentul încă nu a dat undă verde propunerii. Însă, potrivit propunerii,locuitorii cu vârsta de 18 ani ar putea crește până la patru plante pentru uz personal și ar putea avea voie să dețină trei grame asupra lor în public.
Citiți România Liberă și pe Google News