Propunerea de majorare a salariului minim brut la 4.050 de lei, programată pentru 1 ianuarie 2025, a generat dezbateri aprinse între sindicate și patronate. În timp ce sindicatele susțin această măsură, patronatele o consideră o povară financiară pentru companii, într-un context economic dificil și marcat de productivitate scăzută, una dintre cele mai mici din Europa.
Consiliul Național Tripartit a aprobat această creștere a salariului minim, urmând ca Guvernul României să o transforme în lege. De asemenea, în Camera Deputaților există un proiect prin care salariul minim ar trebui să reprezinte 50% din salariul mediu brut, conform normelor europene.
Ion Roman, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Vrancea, a criticat decizia, argumentând că firmele nu își pot permite o astfel de majorare fără a reduce impozitarea muncii.
El sugerează ca 500 de lei din salariul minim să fie scutiți de impozite, pentru ca angajații să primească un venit net mai mare.
Roman avertizează că această creștere ar putea duce la concedieri.
„Sindicatele să bat degeaba pentru că dacă n-ai, de unde să plătești? Să plătească ei, să-și facă firme să vadă cum este. Dacă se mărește salariul minim cu 2-300 de lei, în foarte multe domenii!? Oricum, firmele mici din România au început să închidă, ba chiar și cele mai mari. Oamenii vor închide sau vor reduce activitatea și vor recurge la concedieri. Va fi foarte rău pentru noi toți. Există domenii care sunt la limită, cum este cazul confecțiilor în Vrancea”, afirmă Roman.
Citește mai multe despre acest subiect pe Termene.ro.