Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit, pentru prima dată, despre o posibilă renunțare la neutralitate, ceea ce ar însemna intrarea Republicii Moldova în NATO.
Șefa de stat a Republicii Moldova a abordat această chestiune într-un interviu acordat publicației Politico. Interviul a fost publicat pe internet, la data de 20 ianuarie 2023, sub titlul „Time to join NATO? Moldova eyes joining a larger alliance”.
„Acum, aceasta este o chestiune serioasă. Despre capacitatea noastră de a o face singuri sau despre a face parte dintr-o alianță mai mare. Iar dacă ajungem la ideea că trebuie să schimbăm statutul de neutralitate, acest lucru va trebui făcut printr-un proces democratic”, a precizat șefa de stat a Republicii Moldova.
Acest „proces democratic”, la care se referă Maia Sandu, ar fi modificarea Constituției Republicii Moldova. Modificarea Constituției ar necesita votul Parlamentului de la Chișinău și, eventual, un referendum.
În prezent, Republica Moldova este membră a „Parteneriatului pentru Pace” cu NATO.
Pentru intrarea Republicii Moldova în NATO ar fi necesară modificarea Constituției
Interviul a fost acordat de Maia Sandu în contextul participării sale la Forumul Economic de la Davos. Ea nu a precizat explicit denumirea NATO dar ar fi singura variantă posibilă, în condițiile în care Republica Moldova face acum parte din CSI iar CSI nu poate proteja Republica Moldova împotriva Rusiei. După cum se știe, CSI este o alianță dominată de Rusia.
Și Ucraina a fost membru CSI dar cu toate acestea Rusia a ocupat Crimeea, teritoriu al Ucrainei, în anul 2014. În anul 2018, Ucraina a ieșit din CSI. Apoi, la 24 februarie 2022, Rusia a pornit actualul război în Ucraina. În paralel, în anul 2009, Georgia s-a retras și ea din CSI, după ce Rusia i-a susținut pe separatiștii din Osetia de Sud și Abhazia.
În anul 2022, două țări neutre, Suedia și Finlanda, au cerut și au obținut intrarea în NATO. Singurul pas care le mai este necesar este primirea acceptului din partea Turciei. Toate celelalte țări NATO au acceptat deja intrarea Suediei și a Finlandei în Alianța Atlantică.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!