Maia Sandu a transmis un semnal de alarmă privind provocările ce pot apărea din zonele rusofone din Republica Moldova.
Republica Moldova îşi respectă statutul de neutralitate şi îşi îndeamnă cetăţenii să nu se lase manipulaţi de vocile care afirmă contrariul, a declarat marţi preşedintele Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune şi radio ‘Vocea Basarabiei’, în care s-a referit, de asemenea, la provocările ce ţin de securitatea energetică a republicii, atrăgând atenţia asupra riscului ca Gazprom să nu mai livreze gaze Republicii Moldova.
„Republica Moldova îşi respectă neutralitatea. Haideţi să nu ne lăsăm manipulaţi de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor proruşi de la Chişinău sau de cel de la Moscova. Republica Moldova este neutră în continuare, noi respectăm neutralitatea. Constituţia noastră nu ne interzice să avem armată naţională, dimpotrivă. Deci, aceasta este prevederea constituţională, să avem armată, armată dotată, ca să poată să-şi apere ţara. Este datoria noastră”, a declarat Maia Sandu, citată de portalul Agora.md.
Totodată, Maia Sandu a insistat asupra rezolvării conflictului transnistrean doar pe cale paşnică.
„Republica Moldova este o ţară paşnică şi va rămâne în continuare o ţară paşnică, noi nu vom ataca pe nimeni, noi am spus de mii de ori că ne dorim rezolvarea conflictului transnistrean doar pe cale paşnică, doar pe cale diplomatică. Riscurile nu sunt de la Chişinău, nu Chişinăul a atacat ţara vecină. Federaţia Rusă a atacat o ţară vecină”, a declarat Maia Sandu la ‘Vocea Basarabiei’, conform agerpres.ro.
Maia Sandu respinge provocările rusofone ce pot apărea în Republica Moldova, dar sectorul energetic rămâne un domeniu sensibil
„În momentul în care Ucrainei i se întâmplă acest lucru e firesc ca şi noi să ne întrebăm în ce măsură ne putem apăra, doar că, iată, se găsesc personaje care încearcă să dezinformeze, să manipuleze. Repet: noi suntem o ţară paşnică şi vom rămâne o ţară paşnică, avem armată naţională şi trebuie să avem grijă de armata noastră naţională, în special în situaţia de război provocată de Federaţia Rusă”, a subliniat ea.
Referindu-se la situaţia din sectorul energetic, preşedintele Republicii Moldova a declarat că sunt luate în calcul toate scenariile.
„Pentru această iarnă, bineînţeles că ne pregătim pentru toate scenariile, dar există şi acest risc ca Gazprom să ne deconecteze. Există riscul că, chiar dacă nu ne deconectează Gazprom-ul, dacă preţurile vor creşte şi mai departe, atunci, chiar şi în contractul actual, preţurile devin inaccesibile. (…) Guvernul a transmis un mesaj foarte clar că în momentul în care Gazprom va decide, dacă va decide să deconecteze Republica Moldova de la gaze, asta va însemna automat deconectarea atât a malului drept al Nistrului, cât şi a celui stâng. Nu ştim dacă asta va influenţa sau nu decizia Moscovei, dar, din punctul nostru de vedere, aici lucrurile sunt foarte clare”, a spus preşedinta Maia Sandu.
Republica Moldova se pregăteşte pentru situaţia în care Gazprom ar putea să limiteze livrările de gaze naturale pentru republică. Procentul probabil variază între 35% şi 100%, a declarat anterior ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, notează Agora.md.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!