Federaţia Rusă nu respectă cetăţenii Republicii Moldova şi nici alegerea făcută de aceştia, de aceea trimite „bani murdari” aici pentru a destabiliza situaţia din republică, a declarat marţi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-o conferinţă comună cu şeful statului italian, Sergio Mattarella, care a efectuat o vizită oficială la Chişinău, potrivit ziarulnational.md.
În pofida acestor tentative, autorităţile Republicii Moldova sunt determinate să construiască „un stat puternic”, a afirmat Maia Sandu.
„Din păcate, Kremlinul nu respectă cetăţenii moldoveni şi nu respectă alegerea cetăţenilor moldoveni. Kremlinul îşi doreşte ca Republica Moldova să rămână într-o zonă gri pe care să o folosească în interese proprii. Cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc să fie parte a lumii libere, să aibă şansa să-şi consolideze democraţia şi acest lucru poate fi făcut în marea familie a UE. Cetăţenii moldoveni au dreptul să aleagă şi să-şi construiască prezentul şi viitorul”, a mai spus Maia Sandu.
Potrivit ei, Kremlinul încearcă să submineze eforturile şi procesele de consolidare a instituţiilor democratice din Republica Moldova „prin bani murdari pe care îi aduce ca să finanţeze acţiuni de destabilizare, ca să intervină în alegeri, ca să finanţeze forţe pro-Kremlin, străine interesului R. Moldova”.
„Statul nostru se confruntă cu problema dezinformării şi propagandei, dar cu atât mai mare este determinarea noastră să construim un stat puternic, să ne asigurăm că spaţiul nostru informaţional nu este atacat de către Kremlin şi aceste eforturi le facem împreună cu partenerii noştri, pentru că nu doar în R. Moldova se întâmplă asemenea lucruri. Da, R. Moldova este mai vulnerabilă, pentru că este mai aproape şi este în proces de transformare, dar cu aceste probleme se confruntă inclusiv state membre ale UE şi noi împreună încercăm să învăţăm cum să combatem aceste atacuri hibride şi să ne consolidăm democraţia ca să putem să ne urmăm alegerea”, a transmis Maia Sandu, răspunzând unui jurnalist italian care a întrebat-o în legătură cu atacurile hibride ale Federaţiei Ruse împotriva R. Moldova.
Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a subliniat, la rândul său, angajamentul statului său de a ajuta R. Moldova să depăşească crizele, dar şi angajamentul comun pentru pace, care este „unul important”, pentru că „la câteva sute de kilometri este un teatru de război, război declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”.
„Recentul Summit G7 găzduit de Italia a confirmat voinţa noastră de a sprijini Ucraina acum şi pe viitor. Ajutorul va continua până când va fi necesar. Împreună cu celelalte ţări care sunt alături de Ucraina în acest efort pentru integritatea teritorială şi suveranitatea ei, noi intenţionăm să optăm pentru o pace echitabilă, care să respecte principiile Cartei ONU şi care să nu fie rezultatul armelor şi violenţei”, a declarat Sergio Mattarella, care „şi-a exprimat admiraţia” pentru generozitatea cu care R. Moldova a primit şi sprijinit în ultimii ani sute de mii de refugiaţi din Ucraina.
Rusia va încerca din nou destabilizarea Republicii Moldova, susține Maia Sandu
Rusia îşi va relua tentativele de a destabiliza Republica Moldova, a avertizat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prilejul unei vizite pe care a efectuat-o în România.
Maia Sandu s-a aflat, la finalul acestei săptămâni, la Timișoara. În ziua de 13 ianuarie 2024, ea a susținut o conferință de presă la Timișoara, unde a fost întrebată și despre relațiile Republicii Moldova cu Rusia.
„Există planuri ale Federaţiei Ruse, unele dintre aceste riscuri se materializează, altele nu se materializează. Dar ştim că în această primăvară Rusia îşi va relua acţiunile de încercare de destabilizare”, a subliniat președinta Maia Sandu.
Ea a amintit că Rusia, în ultimele tentative de a submina regimul politic din Republica Moldova, a încercat să se folosească de separatiștii din regiunea transnistreană. Este vorba de așa-zisele autorități de la Tiraspol, care deja au cerut ca Trasnistria să se “unească” cu Rusia. Transnistria este zona de est a Republicii Moldova, unde sunt staționați ilegal militari ai Rusiei. Republica Moldova cere de mulți ani, fără succes, ca Rusia să-și retragă militarii din Transnistria.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!