Mai multe incendii au izbucnit în timp ce protestatarii libieni au asaltat clădirea parlamentului din Tobruk, din estul țării, pe fondul conflictului dintre fracțiunile rivale din această țară.
Furia față de liderii aflați în conflict în Libia s-a aprins vineri (1 iulie), când protestatarii au luat cu asalt clădirea parlamentului din orașul Tobruk, din estul acestuia, și au organizat cea mai mare demonstrație de ani de zile în capitala Tripoli, în vest.
Protestatarii din Tobruk au acuzat parlamentul de trădare și furt de bani publici, la aproximativ opt ani de la alegere, și apoi au pătruns în clădire și au incendiat părți din ea în timp ce forțele armate de acolo se retrăgeau.
Aceste incendii declanșate de protestatarii libieni asupra parlamentului din Tobruk au fost însoțite de urale de bucurie
În videoclipurile postate online și confirmate de locuitorii orașului, demonstranții au strigat și au aplaudat în timp ce flăcările au atins partea laterală a clădirii.
În condițiile în care fracțiunile politice se ceartă pentru controlul guvernului după ce nu a reușit să organizeze alegeri la termen anul trecut, Libia a fost împinsă înapoi către diviziunea teritorială și războiul civil, pe măsură ce serviciile de stat se prăbușesc treptat.
Protestele, din cauza întreruperilor cronice de curent, au adus manifestanții pe străzile mai multor orașe, înfruntând mânia fracțiunilor armate pentru a-și exprima furia față de eșecurile care au făcut viața intolerabilă în timpul lunilor înăbușitoare de vară.
Libia este într-un impas tot mai mare pe măsură ce facțiunile rivale se confruntă militar
Pacea relativă din Libia a fost perturbată, iar țara este într-un impas tot mai mare pe măsură ce facțiunile rivale se confruntă militar.
Un schimb de focuri brusc între facțiuni diferite în capitala Libiei, în parcul Souk al-Thulatha, lângă centrul istoric din Tripoli, luna aceasta, a oferit o demonstrație vie a modului în care un impas politic ar putea declanșa lupte între grupurile rivale și ar putea pune capăt celor doi ani de pace.
O mare parte din Libia a fost de ani de zile dominată de forțele armate care controlează teritoriul și luptă pentru noi poziții, acționând oficial ca elemente plătite ale securității statului, prezența lor fiind evidentă în timpul unei vizite recente a Reuters.
La Tripoli, tensiunile legate de conflictul dintre guvernul de uniune instalat anul trecut și unul rival, susținut de parlamentul din est, s-au adăugat la fricțiunile anterioare din capitală cu privire la statutul relativ al acestor grupuri.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!