Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că, în urmă cu câteva zile, a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage din Austria şi Bulgaria privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024, potrivit agerpres.ro.
„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage din Austria şi Bulgaria privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria şi aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024, precum şi discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere şi aplicarea Acordului Dublin”, spune MAI într-un comunicat remis miercuri seară.
MAI mai spune că, pe parcursul zilelor de 26 şi 27 decembrie, au avut loc discuţii pe canale diplomatice, între ministerele de Interne, ministerele de Externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic.
Aceste discuţii vor continua joi, 28 decembrie.
„Materializarea acordului politic într-o decizie presupune acordul tuturor statelor Membre UE, demers procedural care se va continua şi mâine, 28 decembrie 2023. Ministerul Afacerilor Interne mulţumeşte preşedintelui României, prim-ministrului şi Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv Misiunii Permanente de la Bruxelles, pentru suportul acordat pe parcursul negocierilor desfăşurate în ultimele 5 luni. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne mulţumeşte Comisiei Europene şi Preşedinţiei spaniole, precum şi MAI Austria şi MAI Bulgaria pentru discuţiile constructive care au degajat acordul politic din 23 decembrie pentru accesul României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Ministerul Afacerilor Interne va rămâne deplin angajat alături de preşedintele României, primul – ministru şi Ministerul Afacerilor Externe în continuarea eforturilor diplomatice până la materializarea procesului printr-o decizie”, mai transmite MAI.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, de asemenea, miercuri seară că românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă din luna martie a anului viitor.
Olanda a anunțat oficial că acceptă intrarea României și Bulgariei în Schengen. România continuă negocierile cu Austria
Olanda a anunțat oficial că acceptă intrarea Bulgariei în Spațiul Schengen și a confirmat, în acest context, că ar fi fost de acord cu primirea României în Schengen încă din decembrie 2022, dacă situația României n-ar fi fost corelată cu aceea a Bulgariei.
Ambasadoarea Olandei la București, Excelența Sa Willemijn van Haaften, a anunțat că Olanda a acceptat intrarea Bulgariei în Spațiul Schengen și a reconfirmat acceptul Olandei pentru intrarea României în Schengen. Acest anunț înseamnă că Olanda nu va mai bloca primirea României și a Bulgariei în Schengen, la următorul vot în Consiliul JAI. După acest anunț, România și Bulgaria mai trebuie să negocieze doar cu Austria pentru a o convinge să le accepte în Schengen. Ce-i drept, pentru Bulgaria par să fi intervenit probleme suplimentare cu Ungaria, care a amenințat că ar putea bloca Bulgaria prin veto. Guvernul condus de Viktor Orban folosește această amenințare pentru a determina guvernul de la Sofia să renunțe la taxele pe gazele care tranzitează Bulgaria, taxe care, dacă sunt menținute, vor mări prețul gazelor în Ungaria. România, însă, nu are nicio problemă cu Ungaria în ceea ce privește intrarea în Schengen.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!