5.3 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSocialJustițieMagistratii protestează față de modificarea pensiilor speciale. Proteste în mai multe orașe

Magistratii protestează față de modificarea pensiilor speciale. Proteste în mai multe orașe

Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi parchetele de pe lângă judecătoriile de sector au hotărât, marţi, suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii.

“Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa de marţi, la convocarea Preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători, a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor”, se arată într-un comunicat al Tribunalului.

Judecătorii Curții de Apel Oradea au decis să suspende activitatea în 21 iunie și să amâne majoritatea cauzelor ca urmare a deciziei privind interzicerea cumulului pensiei cu salariu.

De asemenea, magistraţii au hotărât, cu majoritate, adoptarea unei forme de protest faţă de parcursul procesului legislativ, constând în amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu ziua de miercuri, cu excepţia următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acţiune în constatarea nelegalităţii grevei, acţiune în suspendarea grevei).

Decizia de suspendare a activităţii a fost luată şi de Adunările Generale ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector.

“Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector înţeleg să adopte, ca formă de protest, suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii, cu excepţia unor cauze considerate urgente, până la adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, în baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte să fie înlăturate inechităţile existente, iar pe de altă parte, să se ţină cont de statutul magistraţilor, condiţiile de muncă şi perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său”, se arată într-un comunicat al PTB.

Magistraţii solicită ca punctele de vedere exprimate de întreg corpul magistraţilor în Adunările generale din data de 31 mai să fie avute în vedere în procesul legislativ de adoptare a modificărilor legislative cu privire la pensiile magistraţilor.

Adunarea Generală a DNA au hotărât să fie iniţiată o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de CSM şi susţinute de procurorul general al României în ceea ce priveşte proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraţilor nu vor fi avute în vedere de către legislativ.

Adunarea Generală a mai hotărât ca într-o şedinţă viitoare să fie stabilite formele graduale de protest.

De asemenea, şi judecătorii şi grefierii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti ar urma să iniţieze o formă similară de protest.

Proteste și la Curtea de Apel Oradea

În data de 20 iunie 2023, judecătorii Curții de Apel Oradea, luând în considerare cele hotărâte în Adunarea Generală convocată pentru data de 31 mai 2023 de Consiliul Superior al Magistraturii, respectiv reiterarea solicitării ferme formulate anterior în ședința AGA din 01.11.2022, adresată celorlalte puteri ale Statului Român, de a respecta statutul constituțional al judecătorilor și principiul cooperării loiale între puterile statului, prin demararea de urgență a unei consultări reale și efective cu organele reprezentative ale sistemului judiciar dar și cu sistemul judiciar însuși, pe tema demersului legislativ preconizat, nediscutat sub nicio formă cu destinatarul legii, și care, în forma vehiculată în spațiul public, are ca unic scop eliminarea intempestivă a pensiei de serviciu a magistraților și transformarea acesteia într-o pensie contributivă, cu încălcarea gravă a principiului previzibilității și stabilității  statutului, dar și a independenței judecătorilor, de natură a destabiliza grav sistemul judiciar și de a afecta actul de justiție în substanța sa şi văzând că procesul legislativ de modificare a regimului pensiilor de serviciu ale magistraților continuă, fără o consultare reală și efectivă a sistemului judiciar, în vederea identificării acelor soluții de natură să asigure respectarea statutului constituțional al magistraților, au decis adoptarea unei forme de protest constând în amânarea judecării cauzelor, începând cu data de 21 iunie 2023, cu excepția cauzelor urgente, respectiv:

  1. În materie civilă:

a) suspendarea executării hotărârii;

          b) suspendarea executării provizorii;

          c) măsura plasamentului în regim de urgență;

          d) măsuri asigurătorii;

          e) ordonanță președințială;

          f) asigurarea dovezilor;

          g) suspendare executare act administrativ;

h) litigii privind regimul străinilor, întemeiate pe O.U.G. nr. 194/2002;

          i) cereri de strămutare, conflicte de competenţă şi incidente procedurale în cauzele care se judecă de urgenţă, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire şi completare a hotărârii;

j) litigiile privind achizițiile publice, inclusiv cele privind executarea;

k)orice alte cereri care vizează situații excepționale, care pot fi considerate de urgență deosebită.

2). În materie penală:

a) cauzele în care s-au dispus ori se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecție a victimelor și martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele cu persoane vătămate minori;

b) actele și măsurile de urmărire penală a căror amânare ar pune în pericol obținerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum și cele privind audierea anticipată;

c) cele privind infracțiunile flagrante;

d) cele în care au fost dispuse măsuri preventive;

e) cele referitoare la contestații împotriva măsurilor asigurătorii;

f) cele privind cooperarea judiciară internațională în materie penală;

g) cele ce cuprind măsuri de protecție a victimelor și a martorilor;

h) cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical;

i) cele privind infracțiuni contra securității naționale;

j) cele privind acte de terorism sau de spălare a banilor;

k) orice alte cauze urgente apreciate ca atare de judecătorul de drepturi și libertăți, de judecătorul de cameră preliminară sau de instanța de judecată;

l) cauze în materia amânării sau întreruperii executării pedepsei ori a măsurii educative privative de libertate;

m) cauze în materia liberării condiționate;

n) cauze având ca obiect schimbări privind măsura educativă a internării într-un centru educativ sau într-un centru de detenție;   

o) contestațiile împotriva încheierilor judecătorului de supraveghere a privării de libertate prevăzute de Legea nr. 254/2013;

p) contestații la executare, doar în cauzele cu persoane private de libertate;

r) cereri având ca obiect schimbări în executarea unor hotărâri, doar în cauzele cu persoane private de libertate;

s) cereri având ca obiect înlăturarea sau modificarea pedepsei, doar în cauzele cu persoane private de libertate;

ș) cereri privind menținerea, înlocuirea sau încetarea măsurilor de siguranță cu caracter medical;

ț) căi de atac extraordinare apreciate ca urgente;

t) cereri de strămutare, conflicte de competență, incidentele procedurale în cauzele care se soluționează de urgență;

u) cauze în care se apropie împlinirea termenului prescripție.

Hotărârea Adunării Generală a Judecătorilor Curții de Apel Oradea se va comunica Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Președintelui Senatului și Camerei Deputaților în vederea luării de urgență a măsurilor ce se impun în scopul asigurării stabilității sistemului judiciar și a respectării drepturilor cetățenilor la un act de justiție independent, eficient și de calitate înfăptuit într-un termen optim și rezonabil.

Noul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, a avut, în după-amiaza zilei de 20 iunie, o primă reacție cu privire la protestul magistraților. Alina Gorghiu le-a amintit magistraților că reforma pensiilor speciale este o obligație a României, inclusă în PNRR.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă