Macron a declarat că în cadrul Consiliului Europei va fi creat un registru internațional al daunelor produse de Rusia în urma invaziei militare din Ucraina.
„Va fi creat un registru internaţional al daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde, cu ocazia Summitului Consiliului Europei, aflat în curs în Reykjavik, Islanda.
„Toate statele vor adera la acest registru şi vor contribui activ la elaborarea sistemului. Consiliul Europei arată din nou că este de partea victimelor agresiunilor”, a subliniat Emmanuel Macron.
În plus, preşedintele Franţei a cerut Consiliului Europei să creeze o sută de centre pentru tratarea problemelor psihice în Ucraina, în contextul afecţiunilor posttraumatice, potrivit epicnews.ro.
De asemenea, Olaf Scholz a subliniat că registrul daunelor va fi baza pentru iniţierea reconstrucţiei Ucrainei post-conflict: „ Are o importanță foarte mare pentru viitorul Ucrainei.”
Invazia Rusiei în Ucraina a fost însoțită de atacuri cibernetice asupra României
Invazia Rusiei în Ucraina a fost însoțită de atacuri cibernetice asupra României și a altor țări membre NATO, a dezvăluit ambasadoarea Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec.
Ambasadoarea SUA a menționat această situație în discursul rostit în cadrul evenimentului Microsoft Envision. Acesta s-a desfășurat la data de 29 martie 2023 la Palatul Parlamentului.
„Invazia ilegală a Rusiei de către Ucraina a fost însoţită de atacuri cibernetice neobosite la adresa României şi a altor Aliaţi din regiune. Ea a evidenţiat nevoia de unitate internaţională pentru promovarea securităţii cibernetice şi protejarea spaţiului cibernetic.
Politica externă americană este clară în această privinţă: împreună cu partenerii noştri internaţionali vom promova comportamente responsabile ale statului în spaţiul cibernetic. Atunci când suntem uniţi, creştem costurile pentru actorii cibernetici maligni. O securitate cibernetică robustă nu mai poate fi exclusiv domeniul experţilor tehnici, ci este nevoie de un efort la nivelul întregului guvern şi de o colaborare activă cu sectorul privat”, a declarat ambasadoarea SUA.
Kathleen Kavalec nu a precizat concret ce instituții din România au fost atacate cibernetic și nici în ce măsură aceste agresiuni au avut succes.
„Mai multe companii americane de top din domeniul tehnologiei informaţiei, inclusiv Microsoft, desigur, deţin experienţa, cunoştinţele şi resursele esenţiale pentru a îmbunătăţi furnizarea de servicii guvernamentale a acestei ţări, consolidându-i în paralel şi avantajul competitiv în calitate de hub european de inovaţie”, a afirmat ambasadoarea SUA.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!